Jazzar 2016.09.13. 12:11

Tudatos hóbortság

cosmo.PNG

Vannak ételek, italok, amik meghatározóak egy-egy társadalmi eseményen. Azonban vannak olyanok is, amit bármikor bárhol meg lehet kapni elérhető áron, mégis jellemző, hogy melyik ember típus szokta fogyasztani. Vegyük például a Cosmopolitan koktélt. Nem túl bonyolult, nem túl különleges, de a többség nem ezt rendeli első körben a bárban. Vajon melyik kasztba tartozó nő szokott ilyet kérni? Merthogy ez egy elég csajos ital. Egyáltalában hogy sorolnak (soroljuk mi magunkat) minket kasztokba? Vagy mi saját magunkat szuszakoljuk be egy csoportba annak alapján, hogy a komfort zónánk meddig ér? Egyáltalában mi az a kaszt?

Kasztrendszer: a hinduizmus társadalmi rendje. – A brahmanizmus hozta létre az uralkodó brahmanok kaszttá alakulásakor.

Az 1. kaszt tagjává nem megbízatás, hanem a születés útján válik az ember.

A 2. a harcosok (ksatriják) kasztja, rájuk bízták a királyi kötelességek teljesítését.

A 3. kaszt, a vaisják a gazdasággal van összekötve, ide tartoznak a már nagyon tagolt társad-ban a földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozó, s ezáltal a nép táplálásának fő terhét viselő parasztokon kívül a kereskedők, kézművesek és a munkások is.

A 4. kaszthoz tartoznak a szudrák, a szert-okból kizártak. A 4 csoport szociálisan teljesen elkülönül egymástól; nincs lehetőség az egyik kasztból a másikba lépni v. a kaszt határait átugrani (pl. házassággal).

A kaszt szó végső soron a ’nem, nemzetség; faj, fajta’ jelentésű portugál casta szóból vált nemzetközi kifejezéssé, s így került be a magyar nyelvbe is. A világ sok táján, kultúrájában jelennek meg kasztok, alakulnak ki kasztrendszerek

Cosmopolitan recept:

Első lépésként előhűtünk egy koktélos/Martinis/Y poharat (a koktél elkészítésének idejére jeget teszünk a pohárba)

2 rész (4 cl) Citromos vodka

¾ rész (1,5 cl) Triple Sec vagy Cointreau (narancs likőr)

¾ rész (1,5 cl) friss lime lé

1½ rész (3 cl) áfonyalé

A shakerbe először hozzáadjuk az összetevőket, utána a jeget, majd összerázzuk. Az italt jég nélkül szervírozzuk. A már előhűtött pohárba duplán szűrve (spirál és finomszűrő együttesen alkalmazva) kitöltjük, tálaljuk. Díszítése sokszor egy lime- vagy citromkarika, de gyakori dekoráció az úgynevezett peel (héj) is citromból, vagy narancsból, szépen megvágva a pohár szélére, vagy csupán megcsavarva és beledobva azt az italba, így kapva egy plusz frissességet. A "peel-ekkel"/héjakkal való dekoráció egyébiránt sokkal elegánsabb külsőt kölcsönöz az italoknak.

 Vagy csak tudatosan kérünk egyet a pultostól :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzekholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr5711701995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása