Jazzar 2020.02.03. 12:10

Cucciddati recept

cucciddati_picture.jpg

A Cucciddati egy olyan olasz (eredetileg szicíliai) sütemény recept, amit nagyobb ünnepekkor, karácsonykor vagy akár esküvőre készítenek. Könnyű linzer tészta fügével töltve cukor mázzal a tetején. Elsőre azért nem tűnhet egyszerűnek, ezért tőszavakba szedtem a végén, nehogy elmenjen a kedved a próbálkozástól. Sokszor csinálom magamnak, hogy végtelenül leegyszerűsítem a receptet, így jobban átlátom. Kell egy konyhai robotgép amivel percek alatt kész van a tészta. Ha nincs, lehet kézzel is összeállítani, csak úgy kicsit tovább tart. Beteszek egy videót, ahol a hagyományos, kézzel készült sütiket gyártják. Én imádom nézegetni az ilyen videókat, mindig lehet belőle tanulni valami. Érdemes végig nézni :)

Tésztához: 370 gr sima liszt, 4 gr sütőpor, 240 gr porcukor, ¼ teáskanál só, 90 gr vaj vagy margarin (hidegen és darabolva), 2 tojás, 2 teáskanál vanília 1 evőkanál hideg víz

Töltelékhez: 360 gr szárított gyümölcs (füge az autentikus),  37 gr mandula, 3 evőkanál baracklekvár, 2 evőkanál narancslé.

Mázhoz: 150 gr porcukor, 2 evőkanál tej (de a víz is megteszi), ½ teáskanál vanília.

Elkészítés: Tegyük a robotgépbe a lisztet, sütőport és a cukrot. Kicsit kabarjuk össze, hogy eloszlódjon. Mehet bele a hideg darabolt vaj, amivel szintén kicsit össze "daráljuk". Adjuk hozzá a tojást, a vaníliát és a vizet, és addig keverjük, amíg a tészta le nem válik a gép oldaláról. Vegyük ki a tésztát  és kissé dagasszuk kézzel majd pihentetjük hűtőben, amíg a tölteléket elkészítjük.

A robotgépet tisztítsuk meg majd tegyük bele fügét, mandulát, a lekvárt és a narancs levet. Addig keverjük, míg egy könnyen formázható masszát kapunk. Érdemes picit lehűteni a fagyasztóba (csak pár perc..) hogy ne ragadjon annyira.

A hideg tésztát hosszúkás, keskeny formára kell nyújtani (kb 0,5 cm vastagságra) és a közepére halmozzuk a tölteléket „kolbász” formában. Lehet a tésztát több részletben nyújtani mivel házi süti, ne féljük a formáktól..

Ami fontos, hogy a tészta rendesen ölelje át a tölteléket, ne lógjon ki sehol. Ha kész a töltött rúd, akkor mint a bejglit, szeleteljük fel kb 2 centi széles darabkákra.

Egy sütőlapot vékonyan olajozzunk be (vagy használhatunk sütőpapírt) és a süti darabkákat tegyük tésztával  lefelé egymás mellé. Mivel nőni nem nagyon fog, így aránylag szorosan is lehet tenni őket.

Melegítsük elő a sütőt és süssük teljes gázon 10-14 percig, vagy amíg enyhén aranysárga nem lesz. Nem kell túl barnának lennie, vigyázzunk, mert gyorsan sülnek.

Hűtsük le teljesen és addig a tetejéhez keverjük ki a mázt. Keverjük össze a porcukrot, a vaníliát és a tejet hogy egy sűrű krémet kapjunk. Ebbe kell belemártani a pici sütiket (vagy kis kanállal rácsorgatni a cukros krémet) és megszórni apró színes cukorkákkal. Ha megszikkadt, lehet fogyasztani.

Röviden: 

Tészta:

  • Liszt + sütőpor + cukor. Kavarás
  • Jöhet a hideg és darabolt vaj. Kavarás
  • Tojás, vanília. Kavarás amíg össze áll.
  • Utána kivenni és kézzel átgyúrni, dagasztani, pihentetni amíg a töltelék elkészül.

 Töltelék:

  • Konyhai géptisztítás, majd jöhet a gyümölcs + mag + lekvár + citromlé. Kavarás = egyöntetű masszát kell kapni.

 Összeállítás:

  • Tészta nyújtás hosszúkásra, keskenyre.
  • A ragacsos tölteléket rá tenni kolbász formában. Rá hajtani a tésztát és rúddá formázni. Jól körbefogja a tészta a tölteléket.
  • Szeletelni kis darabokra mint a bejglit. Mehet az olajozott sütőlapra. 1-2 cm távolságra.
  • Sütni (teljes gázon 15 perc. De figyeld… gyorsan sül)

 Máz a tetejére:

  • Cukor + tej + vanília. Kavarás villával.
  • Sült tészta tetejét a mázba mártani, színes cukorkával megszórni. Idő kell, míg rá szikkad.

Ha vaj helyett margarint és a tej helyett vizet használunk, akkor tejcukorérzékenyek is bátran fogyaszthatják!!

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzekholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr4715452684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása