Jazzar 2011.06.25. 19:52

Sushi

És ismét próbálkoztam. Mégpedig egy olyan étellel, ami igen csak messze áll  a magyar gasztronómiától, de mivel nagyon szeretem, így nem maradt ki a repertoárból. Kicsit aggódtam, hogy nehéz lesz majd szépre készíteni, vagy drága lesz az alapanyag, de mindenkit megnyugtatok, hisz olcsó, egyszerű és isteni étel, amit a japánok kitaláltak. Ha elbizonytalanodnál, hogy mit hogyan is kell elkészíteni, akkor nézd meg ezt a videót. 

Rögtön neki akarsz majd állni…  https://www.youtube.com/watch?v=CQ5ro358QVM

Vannak azonban alapszabályok, amiket be kell tartani, hisz ez az étel megérdemli, hogy mindenben a legjobbat kapja. A hozzávalók miatt nem kell aggódni, hogy a nagyobb piacokon már sok-sok keleti bolt található, ahol mindent meg lehet kapni. egy helyen. A nori lap az nem más mint egy papírlapra hasonlító zöld,  halszagú moszat lap. Már darabra is lehet kapni, én 50.-/db-ért vettem. A rizsecet se túl drága, mert már igen kis kiszerelésben is lehet kapni, szintúgy a wasabi-t.

Tehát ennél az ételnél az előkészületek sokkal tovább tartanak, mint maga az étel elkészítése, az evésről persze már nem is beszélek, hisz alig bírtam lefotózni, úgy kapkodta mindenki szét. Az én kedvencem, amikor lazac csík, uborka és/vagy avokádó van a maki közepén. Merthogy ezt a fajta sushit makinak hívják...

A rizsecet (Tezu) elkészítése: Keverjünk össze kb. 2,5 deciliter vizet 30 milliliter rizsecettel és adjunk hozzá kb. 5 milliliter sót.

A sushi rizs (shari) elkészítése: A sushi készítéséhez alapvetően rövidszemű rizst használnak, a Japán rövidszemű rizs az egyik legjobb, de bármilyen más rövidszemű rizs is alkalmas rá.

Mossuk át a rizst néhányszor hideg vízben, (8-10-szer) hogy teljesen megtisztuljon, majd egy rövid időre még hagyjuk, hogy a felesleges víz lecsurogjon a rizsszemek között.

Tegyük a rizst egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy pont ellepje, adjunk hozzá egy kis sót, majd fedjük, le a fazekat és lassú tűzön forraljuk fel a rizst. Miután felforrt, vegyük le a tűzről a lábost és hagyjuk 15 percre állni.

Egy tálban keverjük össze a rizsecetet 30 milliliter cukorral, majd melegítsük fel, amíg a cukor fel nem oldódik benne, közben sűrűn kevergessük. Vegyük le a melegről a rizsecetet és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön le.

Adjuk hozzá a meleg rizshez a rizsecetet, először csak a negyedét, majd keverjük össze vele, ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a rizsecet. Ezután megvan a legfőbb alapanyagunk, ami kell a sushi készítéshez.

Hozzávalók:

Kb. 4 hosszabb rúdhoz vagy 10 rövidebbre:

Fél kiló sushi rizs,

6 deciliter víz

60 milliliter rizsecet

30 milliliter cukor

5 milliliter só

Maki sushi készítése (sushi tekercs)

Helyezzünk egy ív norit a bambusztekercsre. Tartsuk kezünket benedvesítve és, tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére és terítsük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején üresen (ez a feltekerés miatt kell). Tegyük a sushi rizsre a zöldség és/vagy hússzeleteket hosszanti irányba (aki szereti wasabit is rakhat bele). Ezután kezdjük el feltekerni a bambusz lap segítségével a norit, figyeljünk arra, hogy a sushi rizs mindkét vége szorosan le legyen zárva. Miközben feltekerjük óvatosan, kissé préseljük meg a tekercset, hogy ne essen szét a készülő sushi tekercs, de ügyeljünk rá hogy ne nyomjuk szét. Miután feltekertük, távolítsuk el a bambuszt, és óvatosan nyomkodjuk a sushi-t a hosszanti végein, majd miután feltekertük a másik vége felől is tekerjük fel. Egy nedves késsel szeleteljük fel a sushi rudakat arányosan egyenlő szeletekre, vigyázzunk arra hogy a késsel egyenesen lefele szeljünk és ne fűrészelve vágjunk, mert akkor széthullhat vágásközben a sushi.

Nekem ilyen lett az első sushi-m. Én imádok főzni, alkotni, de kézügyességem sajnos szinte semmi. Ennek ellenére büszke vagyok rá... :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzekholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr923014445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása