2011.06.25. 19:52
Sushi
És ismét próbálkoztam. Mégpedig egy olyan étellel, ami igen csak messze áll a magyar gasztronómiától, de mivel nagyon szeretem, így nem maradt ki a repertoárból. Kicsit aggódtam, hogy nehéz lesz majd szépre készíteni, vagy drága lesz az alapanyag, de mindenkit megnyugtatok, hisz olcsó, egyszerű és isteni étel, amit a japánok kitaláltak. Ha elbizonytalanodnál, hogy mit hogyan is kell elkészíteni, akkor nézd meg ezt a videót.
Rögtön neki akarsz majd állni… https://www.youtube.com/watch?v=CQ5ro358QVM
Vannak azonban alapszabályok, amiket be kell tartani, hisz ez az étel megérdemli, hogy mindenben a legjobbat kapja. A hozzávalók miatt nem kell aggódni, hogy a nagyobb piacokon már sok-sok keleti bolt található, ahol mindent meg lehet kapni. egy helyen. A nori lap az nem más mint egy papírlapra hasonlító zöld, halszagú moszat lap. Már darabra is lehet kapni, én 50.-/db-ért vettem. A rizsecet se túl drága, mert már igen kis kiszerelésben is lehet kapni, szintúgy a wasabi-t.
Tehát ennél
az ételnél az előkészületek sokkal tovább tartanak, mint maga az étel
elkészítése, az evésről persze már nem is beszélek, hisz alig bírtam lefotózni,
úgy kapkodta mindenki szét.
A rizsecet (Tezu) elkészítése: Keverjünk össze kb. 2,5 deciliter vizet 30 milliliter rizsecettel és adjunk hozzá kb. 5 milliliter sót.
A sushi rizs (shari) elkészítése: A sushi készítéséhez alapvetően rövidszemű rizst használnak, a Japán rövidszemű rizs az egyik legjobb, de bármilyen más rövidszemű rizs is alkalmas rá.
Mossuk át a rizst néhányszor hideg vízben, (8-10-szer) hogy teljesen megtisztuljon, majd egy rövid időre még hagyjuk, hogy a felesleges víz lecsurogjon a rizsszemek között.
Tegyük a rizst egy fazékba és öntsünk rá annyi vizet, hogy pont ellepje, adjunk hozzá egy kis sót, majd fedjük, le a fazekat és lassú tűzön forraljuk fel a rizst. Miután felforrt, vegyük le a tűzről a lábost és hagyjuk 15 percre állni.
Egy tálban keverjük össze a rizsecetet 30 milliliter cukorral, majd melegítsük fel, amíg a cukor fel nem oldódik benne, közben sűrűn kevergessük. Vegyük le a melegről a rizsecetet és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletűre hűljön le.
Adjuk hozzá a meleg rizshez a rizsecetet, először csak a negyedét, majd keverjük össze vele, ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a rizsecet. Ezután megvan a legfőbb alapanyagunk, ami kell a sushi készítéshez.
Hozzávalók:
Kb. 4 hosszabb rúdhoz vagy 10 rövidebbre:
Fél kiló sushi rizs,
6 deciliter víz
60 milliliter rizsecet
30 milliliter cukor
5 milliliter só
Maki sushi készítése (sushi tekercs)
Helyezzünk egy ív norit a bambusztekercsre. Tartsuk kezünket benedvesítve és, tegyünk 2-3 evőkanál sushi rizst a nori lap közepére és terítsük szét rajta egyenletesen, de hagyjunk kb. 1-1,5 centiméternyi helyet a nori lap alján és tetején üresen (ez a feltekerés miatt kell). Tegyük a sushi rizsre a zöldség és/vagy hússzeleteket hosszanti irányba (aki szereti wasabit is rakhat bele). Ezután kezdjük el feltekerni a bambusz lap segítségével a norit, figyeljünk arra, hogy a sushi rizs mindkét vége szorosan le legyen zárva. Miközben feltekerjük óvatosan, kissé préseljük meg a tekercset, hogy ne essen szét a készülő sushi tekercs, de ügyeljünk rá hogy ne nyomjuk szét. Miután feltekertük, távolítsuk el a bambuszt, és óvatosan nyomkodjuk a sushi-t a hosszanti végein, majd miután feltekertük a másik vége felől is tekerjük fel. Egy nedves késsel szeleteljük fel a sushi rudakat arányosan egyenlő szeletekre, vigyázzunk arra hogy a késsel egyenesen lefele szeljünk és ne fűrészelve vágjunk, mert akkor széthullhat vágásközben a sushi.
Nekem ilyen lett az első sushi-m. Én imádok főzni, alkotni, de kézügyességem sajnos szinte semmi. Ennek ellenére büszke vagyok rá... :-)
Szólj hozzá!
Címkék: vendégváró falatok fő ételek házikészítésű izgalmak teljesen laktóz mentes ételek
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentek