Jazzar 2011.04.20. 15:21

Meggyes pite

Pite.JPG

Ez pedig elronthatatlanul egyszerű. Már több olyan ismerősöm megcsinálta a nagymamám receptjét, akiknek a piskóta mindig bajt okozott. 

Hozzávalók: 4 tojás, 20 dkg vaj (vagy 15 dkg vaj + 5 dkg zsír), 25 dkg cukor, 15 dkg sima és 15 dkg rétes liszt, 5 ek görög joghurt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom (vagy narancs) reszelt héja, 40 dkg meggy (vagy amennyi van otthon)
A tojásokat külön kell választani és a fehérjét keményre kell verni. Mindig a tojásfehérje felverésével szoktam egyébként kezdeni, mert azt tiszta edényben, tiszta kavaróval kell csinálni, csak akkor lesz jó kemény. 4 tojás sárgáját kikeversz 25 dkg cukorral. Jó sokáig, hogy jó habos legyen, kb 6-7 perc. Mehet bele a zsiradék. Én úgy tapasztaltam, hogy ha recept szerint 20 dkg vajból csak 15 dkg-ot rakok bele és 5 dkg zsírt. (nem sült szalonna zsírt..), valahogy krémesebb lesz. Majd hozzá keversz 30 dkg lisztet. Lehet sima lisztből is, de a rétes liszt minden süteményt "megkönnyít" és még tovább el is áll. Majd mehet bele egy csomag sütőpor, egy csomag vaníliás cukor és egy citrom reszelt héja és a joghurt. Ezt is jól elkevered. Ha nagyon száraz lenne a tészta (liszt minősége, tojás nagysága de még a hold állása is beleszólhat), mehet bele még egy gondolatnyi joghurt. Hogy mi a száraz? Az az, amikor a robotgép nyafog és szét dobálja a konyhában a tészta részeit!! 
A lényeg, hogy a robotgép könnyen keverje a tésztát, de ne fröcsögjön. És végül bele a tojások kemény habja. Egy cukrásztól úgy tanultam, hogy a habot nem egyben kell a tésztába keverni, hanem kisebb adagokban, úgy törik össze a legkevésbé. Kikent, lisztezett tepsibe öntöm a tésztát, majd a tetejére szórom a magozott meggyet. Ha fagyasztott gyümölcs van otthon az is jó, csak érdemes kiolvasztani, hogy ne áztassa el a tésztát.
180 fokon sütöm és úgy 10-15 perc alatt megvan, de természetesen a tű próbát alkalmazom. Lehet a tetejére csorgatni olvasztott csokit, az nem fogja elrontani ;-) 

  
Jó étvágyat :)

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzekholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr12842603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása