Jazzar 2011.06.23. 13:02

Fűszerek

Többször hangoztatom mindenki előtt, hogy szokjanak le a mű készítményekről minden olyan esetben, amikor csak tehetik. Természetes, hogy a rohanó életünkben vannak olyan helyzetek, ahol erre nincs mód, vagy csak nagyon nehéz kivitelezhető, de a konyha nem az a terület. A piacon rengeteg friss fűszernövényközt tudunk válogatni, ami nem feltétlen drágább, mint a szárított. Természetesen ezt az évszak erősen tudja befolyásolni. Van néhány olyan fűszer, amiket a felfedezésük után, rögtön a szívembe zártam és már el se tudnám képzelni nélkülük az alkotást. Bármelyiket tudom bátran ajánlani, mert mindegyiknek meg van a maga hatalma az ételek fölött és csodára képesek.

 

Kurkuma: Nincs különösebb íze, csak egyszerűen színt ad. Méghozzá aranyszínt, pont olyat mint a sáfrány, de fele annyiért. Használom levesbe, rizsbe de gyakorlatilag bármibe jó, amibe vegetát tennék.

Curry: Ez egy indiai fűszer, melynek sajátos íze van. Általában csirke mellhez használom. Egy igen jellegzetes íze van, ezért óvatosan kell vele bánni. Bár a legújabb próbálkozás az volt, hogy egy sima rakott krumplit szórtam meg rendesen curry-vel (asszem azért mert a kurkuma elfogyott és szerettem volna egy kis színt adni a krumplinak) és azóta csak azzal esszük.

Kakukkfű: Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak. Olaszos ételekhez használom

Tárkony: Leveleit fogyasztják. Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható. Saláták, ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok, birka, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab-, zöldborsó-, és burgonyafőzelékek, ecetek ízesítésére is használják. A tárkonyos ragulevesnél nincs is jobb…

Bazsalikom: Igen sokoldalúan használható: levesek, (különösen fehér babból készült) főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, gyógytea készítésére. Főtt ételekhez a főzés utolsó perceiben kell hozzáadni. Íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül.

Citromfű: Nem egy szokványos fűszernövény. Sokkal inkább gyógyhatású, minthogy főzzünk vele. Inkább csak fagyik, desszertek, koktélok díszítésére használható vagy limonádé, tea esetleg vanília puding ízesítésére szolgál.

Citrom és a fokhagyma bors: Nos ezek a kedvenceim. Mégpedig azért, mert annyira egyedi ízük van, mégis sok étel ízesíthető velük. A citrom borsot inkább máj fűszerezéséhez használom, mert valahogy olyan lágy íze van mint magának a májnak. Nagyon összeillenek. A fokhagyma borsot minden olyan ételbe lehet tenni, amibe kell fokhagyma, azonban én még a rizst is azzal fűszerezem. A minap nem volt semmihez kedvem mikor el jött a vacsora idő, ezért ettem egy szelet teljeskiörlésű kenyeret, rá margarint és fokhagyma borsot. Mellé egy fél paradicsom és kész is volt minden. Persze ezzel az egyszerű vacsival is úgy jártam, mint régen a reklámban. Mindenki kért egy falatot, így csinálhattam újra…


 

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzekholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr933008605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása