Jazzar 2016.09.12. 14:04

Viktoriánus puncs

victorian_tea_strainer.jpg

Elgondolkodtam, hogy vajon miért veszett ki napjainkban a minőségre való igény! Hogy lehet az, hogy míg pár száz évvel ezelőtt, ha egy teadélutánra voltunk hivatalosak, akkor a vendég szépen felöltözött, nem a kényelmes ruháját, hanem az elegáns, irigylésre méltó kiskosztümöt, vagy a finom anyagból szőtt, térdig érő koktél ruháját viselte. A vendéglátó különös figyelmet fordított arra, hogy a gondosan elkészített teát porcelánban szervírozza, aminek természetesen egytől egyig hiánytalanul kellett a kis asztalra kerülnie. Nem lehetett két külön készlet keveredése, de még csak színben sem térhettek el. Egy kis keksz, háttérben kellemes muzsika és természetesen a társalgás. Mindennek meg volt a szabálya, így az ilyen alkalmakkor elővehető téma (mint például az időjárás, vagy az aktuális trend) sem volt szabadon választott. Persze, ha közelebbi barátokról volt szó, és a karót nyelt gardedám kiment a szobából, akkor jöhettek a „véres” pletykák. Nos, ez adta meg igazán a hangulatát a délutánnak.

Most pedig filterből isszuk a teát, egy bögrébe egy filter és kész. Van, aki benne is hagyja a forró vízben és nem törődik vele, hogy az milyen módon teszi tönkre a tea ízét, illatát. A zamatáról már ne is beszéljünk. Forró víz+filter és futás.

Tényleg nincs arra lehetőség, hogy hetente, kéthetente egyszer összeüljünk, és egymásra figyelve élvezzük az életet? Természetesen nincs mindenkinek lehetősége Zsolnay porcelánra, és az is lehet, hogy StarShinerS modellből sem tudja megvenni a legújabb darabot, de….. Az a fránya DE! Én hiszem, hogy minden agyban dől el és csak egy kis kreativitás kell.

No és ha kerül abba a teába egy löttyintésnyi alkohol….  mindjárt nem lesz olyan fontos a kiskosztüm :-) 

Eredeti angol puncs:

Hozzávalók: 0,5 liter édes vörösbor, 0,5 liter édes fehérbor, 3 dl rum, 1 kg kristálycukor, 4 citrom, 4 narancs.

Elkészítés: Hámozzuk le a gyümölcsök sárga héját. A héjakat 1 l vízzel felforralom, majd ezt követően hozzáöntöm az alkoholt. Adjuk hozzá a cukrot, és forráspontig hevítsük. Csavarjuk bele a gyümölcsök levét, és jól keverjük össze. Azonnal tálaljuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzekholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr9211696833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása