Jazzar 2019.01.31. 12:16

Soha ne add fel!

Ma reggel kicsit szentimentális hangulatban ébredtem, így kikívánkozik belőlem egy kis történet.

Mikor még otthon laktam, abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy igazi gyerekként élhettem. Nem voltunk anyagilag túlságosan elengedve, de valahogy mindenre jutott. No meg az ember hozzá is szokik egy bizonyos élet színvonalhoz! Majd jött a nagybetűs SZERELEM és a nagybetűs ÉLET! Jött egy srác, akivel össze akartam kötni az életemet, így rászántuk magunkat és egy fedél alá költöztünk! Nagyon izgatott voltam, hogy milyen lesz úgy ébredni, hogy a szüleim már nem őrködnek felettem és vajon milyen érzés lesz egyedül megállni a lábamon! Tudtam, hogy nem lesz minden rózsaszín, de igazi csaj vagyok, ezért a remény bennem volt... Biztos minden oké lesz!

Nem kellett sokáig várnom az első hideglelésre! Az én drága párom, teljesen érthető okok miatt reggel felém fordult és azt mondta!

"-Kérlek, amíg én hozok be valamit az udvarról, addig készíts egy teát reggelire!"

Csak ennyi! Készítsek egy teát! Emlékszem, álltam ott a konyhába és erősen gondolkodtam! Teát? Mi is kell bele? Hát víz az biztos.....Ja meg tea. Na jó, de hogy kell kezdeni? Mibe is kell melegíteni a vizet? Szóval annyira ledöbbentem, hogy nekem kell valakit "kiszolgálnom", hogy teljesen lefagytam. Mondhatnám, hogy el voltam kényeztetve, hogy még egy teát sem tudtam megcsinálni, de ez nem így van. Mindent meg csináltam én amit anyu kért, csak nem érdekelt. Tedd ide, tedd oda, hámozd meg, vágd fel, pucold meg (jelzem még a csirkét is tökéletesen kopasztottam és daraboltam fel) csak épp egyben nem érdekelt a főzés. Erre jött a tea... 

A tea csak a kezdet volt, hisz enni kellett valamit. Hát ki főzzön? Naná, hogy az asszony! 20 évesen eljött az idő, hogy megtanuljak minden fortélyt... Jártam a piacra és beszélgettem az árusokkal, mit hogyan csináljak. Jártam a henteshez, aki készségesen mutogatta, hogy mi a karaj és szűzérme közt a különbség. És főztem! Sokat főztem! Minden nap főztem... Az uram volt a próba baba, aki 2 hónap után (addig nagyon türelmes volt) kifakadt, hogy most már aztán jó lenne valami igazán finomat enni! Ekkor jöttek a szakácskönyvek és újságok.

Majd egyszer csak megjött az áttörés! Amikor már nem ijedtem meg, hogy ha egy receptben az volt írva, csipet só... meg ízlés szerint... na akkor éreztem meg a sütés fűzés örömét, szeretetét. Amikor egyre többször láttam, hogy az asztalnál csönd van, mert mindenki csak tömi a fejét! :) 

Ekkor jött el az én időm, hogy haza menjek a szüleimhez (na jó, nem ekkor mentem először haza :-) ) és készítsek nekik valamit. Sokszor készítettem sajtos rudat, pogácsát és talán ez volt az, amihez már recept se kellett és magabiztosan tudtam nyúltam a tésztájához. Ezzel kedveskedtem a szüleimnek. Emlékszem anyukám mosolyára, ahogy apu mellett ülve nagyon büszkén nézte a serénykedésemet! Hihetetlen jó érzés volt! 

Ezért tanácsolom mindenkinek, hogy nem kell sok idő hozzá, talán 1-2 hónap és ha valóban akarunk főzni, sütni, akkor menni fog az!

papa_sajtos.jpg

hqdefault_1.jpg

Csak találtam a receptet, még nem próbáltam! De ígéretesnek tűnik ezért lefordítottam septében... :-)

Hozzávalók

6 adaghoz

  • 7 evőkanál vaj (100 g)
  • 4 ek krémsajt (100 g)
  • ½ csésze tej (130 ml)
  • 8 tojás, tojássárgája
  • ¼ csésze liszt (60 g)
  • ¼ csésze kukoricakeményítő (60 g)
  • 13 nagy tojásfehérje
  • ⅔ csésze granulált cukor (130 g)
  • forró víz, sütéshez
  • porított cukor, a kiszolgáláshoz
  • Eper a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 160 ° C-ra.
  2. A közepes hőmérsékleten egy kis fazékban keverje össze a vajat, a krémsajtot és a tejet, amíg meg nem olvad és sima nem lesz. Hagyja kihűlni.
  3. Egy nagy tálban a tojássárgáját keverje simára, majd lassan szitálja a krémsajtos keverékben, és egyenletesen keverje össze.
  4. Szitálja bele a lisztet és a kukoricakeményítőt habverővel, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincsenek csomók a krémben.
  5. Egy másik nagy tálban a tojásfehérjét egy kézi keverővel verjük, amíg lágy csúcsok keletkeznek. Fokozatosan adjuk hozzá a cukrot, miközben folyamatosan keverjük, egészen addig amíg a merev csúcsok formája ki nem alakul.
  6. Keverje bele a tojásfehérje körülbelül egyötödét és a tojássárgája keveréket, majd ismételje meg a maradék tojásfehérjét, amíg a tészta egyenletesen össze nem áll.
  7. Zsírozza meg egy 9 x 3 hüvelykes (23 cm) kör alakú tortát, majd illessze az alját és az oldalakat pergament (sütő) papírral. Ha rugóformájú serpenyőt használ, győződjön meg róla, hogy szivárgás mentesen kibélelte a formát.
  8. Öntse a tésztát a serpenyőbe, és rázza fel, hogy felszabadítsa a nagy légbuborékokat.
  9. Helyezze a serpenyőt egy nagyobb sütőedénybe, amely alját bélelje ki két papírtörölközővel. A papírtörülközők biztosítják, hogy a hő egyenletesen oszlik el a serpenyő alján. Töltsön forró vízzel kb. 1 hüvelyk (2 cm) magasabb serpenyőt.
  10. Süssük 25 percig, majd csökkentsük a hőt 140 ° C-ra, majd sütjük további 55 percig, amíg a torta fel nem emelkedik, hogy majdnem megduplázza eredeti magasságát.
  11. Távolítsa el a sütőből, és óvatosan fordítsa vissza a tortát, és húzza le a papírt. Legyen nagyon óvatos, a torta forró lesz. A tortát egy tányérra is befordíthatja, de ez a torta tetejét tönkre teheti.
  12. Szórjuk meg a torta tetejét porított cukorral, majd szeleteljünk és eperrel töltsük még meleg állapotban!
  13. Jó étvágyat!

Jazzar 2018.09.20. 16:32

Rácsos linzer

racsos3.jpg

 

Így jár az, aki finomat süt! Ezt az egy darabkát tudtam megmenteni 2 órával később, mikor kész lett a süti! Pedig egy gáztepsire való volt az asztalon....

 

 

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír, 20 dkg cukor, 1 tojás, 1 csomag sütőpor, reszelt citrom héj, fahéj, 4-5 ek natúr joghurt. Tölteléknek egy üveg savanykás ( meggy, szilva, birs...) lekvár, a tetejére egy tojás.

Elkészítés: Az egészet (lekváron kívül mindent) összegyúrjuk egy tésztává. A joghurtot tegyük bele a végén és szép lassan adagoljuk, mert előfordulhat, hogy 1 kanállal kevesebb vagy több kell bele. A liszt minőségétől sok függ. Olyan tésztát kell kapnunk, amit könnyen tudunk gyúrni.  Nagyon könnyen! Picit mindig ragadni fog a deszkához, vagy a kezünkhöz, ezért lehet lisztezni, de minél kevesebbet adunk hozzá, annál könnyebb, finomabb lesz a tészta. 2/3 részét egy nagy tepsi aljára kinyújtjuk. Érdemes alá tenni egy sütő papírt, mert úgy szebb lesz a végén, de ha nincs, az sem baj. Csak akkor picit vajazzuk, majd lisztezzük be a tepsi alját. A tésztát megszórjuk darált dióval (vagy ha allergiás vagy rá, akkor búzadarával vagy zsemlemorzsával) és megkenjük a lekvárral. A maradék tésztából rácsot készítünk. Nem külalakra megy hisz senkit nem fog érdekelni, így gyerekek is segíthetnek. Tetejét felvert tojással megkenjük és megsütjük. 180 fokon 30-35 perc és kész is. De a legegyszerűbb, ha néha benézünk a sütőbe és ha megpirult a teteje, akkor kész is!

Jó étvágyat! smile.JPG

karaj.jpgVan olyan helyzet, mikor kicsit több hús marad a vasárnapi asztalon, mint kellene, de kidobni mégis kár lenne! Így született ez a krém is, ami igazából nem is recept! Majd rákaptam az ízére és már nem csak maradékból készítem ;-)

 Hozzávalók: Maradék főtt hús, 2 evőkanálnyi vaj, 200 gr natúr joghurt, só, bors, mustár, 1 gerezd fokhagyma. Néha, ha marad a vasárnapi húslevesből pár főtt zöldség, azt is nyugodtan bele lehet keverni!

Elkészítés:  Az egész mehet egy megbízható turmix gépbe és kész is! Érdemes a végén megkóstolni és igazítani az ízeken, ha valami nem tetszik!

Mivel nincs benne semmi hizlaló, így lehet enni a nap bármely szakában.

Jó étvágyat!

 

trojszika_1.JPG

Nem vagyok orvos ezért nem kell a szavaimat bibliának venni, azonban a tapasztalat mindig jó mester! Van jó és van rossz koleszterin, ezért tudni kell, hogy mit szabad és mit nem. Én abban hiszek, hogy a szervezetünk tudja mi kell neki, ezért ami jólesik azt megeszem, amit nem kívánok azt nem. Ahogy korosodunk, jöhetnek a problémák, amire nem feltétlen kell gyógyszer, elég egy kis rásegítés. A férjemnél nagyon durva koleszterin szintet mértek pár éve és kapott is gyógyszert. Szedte-szedte, de csoda nem történt. Majd kaptunk egy jó tanácsot... Ez az a készítmény, amit a férjem minden reggel egy kiskanállal megeszik és azóta a koleszterinje rendben van. A doki is csak nézett, hogy 2 hónap alatt ez megtörtént. Nem kell megijedni, nincs utólagos kellemetlen illata! Mi a Lehel piacon találtunk ilyet, meg régebben itt-ott piacon, zöldségesnél. Sajnos nem kapható mindenhol. Mivel nincs reklám engedélyem a nevét kisatíroztam, de az üvegről fel lehet ismerni. Valószínű, hogy otthon is elkészíthető, én még nem próbálkoztam az arányokkal!

 

Emellett a hal fogyasztás is sokat számít. Én ezt szoktam elkészíteni, de természetesen mindenki úgy csinálja, ahogy akarja! Ezt azért szeretem, mert összeállítom és kész. Ebéd előtt 10-15 perccel beteszem a sütőbe és pont akkor lesz kész, mikor az asztalra kell kerüljön!

 

http://mitfozzekholnap.blog.hu/2015/06/11/hal_pac

Jazzar 2018.03.20. 12:11

Grill csirke

Aki nem szereti a csirke bőrét, az a grill csirke ropogós "héját" csak úgy falja! Isteni, fűszeres és ragacsos kezdet az ízletes húshoz! Valamikor régen az Őrsgében vettem egy pipi sütőt, amire csak rá csüccsen a kiszemelt áldozat és mehet a sütőbe. Gyakorlatilag ennyi. Kész is. Némi fűszer, némi törődés és egy cirka 1 kilós csirke 1 óra múlva már fogyasztható is...

Hozzávalók: Kb 1 kg csirke. (Az enyém 1,3 kg volt) só, bors, pici olaj, 2 fej hagyma, pár szelet vagy gerezd citrom, 2-3 gerezd fokhagyma és egy üveg sör.

Elkészítés: Pipi hasába betettem hagymát, citromot, fokhagymát és ráültettem a csirke sütő közepére. Kívülről kicsit beolajoztam, hogy rátapadjanak a fűszerek, majd egy fél üveg sörrel szép lassan nyakon öntöttem. Mehet a sütőbe bő 1 órára 180-200 fokon. Én 15 percenként kivettem és a saját sörös zsírjával locsolgattam. Egészen addig, amíg alaposan átsült a hús és ropogott a bőre. Kész! Ugye milyen egyszerű?

1.gif5_1.gif2.gif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha nincs ilyen ügyes kis szerkezeted, akkor egy sörös doboz is megteszi, de azt érdemes megtölteni (max félig) valamilyen fűszeres lével, hisz akkor nem is borul fel és még több íz jut el a csirkébe! Mivel már meg vagyok veszve a zöldségekért de friss még nincs, ezért sok-sok féle savanyúsággal ettük :-) 

dsc_0142.gif

 

 

Jazzar 2017.11.29. 12:33

Töltött fasírt

24251110_10212776822349917_1942796587_o.jpg A minap láttam egy videót, ahol megtöltöttek egy fasírtot mindenféle finomsággal, de sajna a videót „elvesztettem”… Gondoltam mi baj lehet abból, ha azt teszem bele, ami nekem szimpatikus? Hát semmi! Ebből is látszik, hogy a kreativitás kifizetődő :-) 

Hozzávalók 4 főre:

  • 80 dkg darált hús (sertéscomb, vagy lapocka)
  • 1 tojás
  • kanálnyi zsemle morzsa
  • só, bors, piros paprika, olaj, alufólia
  • 1 fej vörös hagyma, 4-5 szem paradicsom
  • pár szelet olcsó sajt (drágábbal lehet, hogy finomabb, de szerintem kár belé a drága mozzarella)
  • ha van, pár szelet sonka (de nagy hozzáadott értéket nem adott)

A húst, fűszereket, tojást, zsemlemorzsát keverjük össze kézzel jó alaposan. Ezt simítsuk ki egy fóliára.

A hagymát külön dinszteljük meg kevés olajon kevés sóval. Elég szeletekre vágni. 24251066_10212776822109911_1587576033_o.jpg

Tegyük a húsra a hagymát, a sajt szeleteket, esetleg még sonka szeletet is. A sorrend szerintem nem fontos..

24259744_10212776821869905_339983807_o.jpg

   24201294_10212776821909906_2074016367_o.jpg

 

 

 

 

Tekerjük fel (egyáltalában nem nehéz) jó szorosan és egy kiolajozott tepsibe fektessük.

A tetejére mehet háztető alakzatban a paradicsom és még egy kis sajt. Én a végén kicsit megborsoztam…

24251386_10212776822149912_593114299_o.jpg

Mehet a sütőbe és cirka 30 perc alatt kész is. Nem kell letakarni, a sajt és paradicsom megvédi a húst! Kész is! Nagyon szaftos és finom ebéd lett belőle :-)  A sült paradicsom meg egyenesen mennyei...

dsc_0532.JPG

 

Ha több napra főzök, akkor mindig megpróbálok valami olyat, ami melegíthető, így majdnem olyan, mintha friss lenne. Igen ám, de a legtöbb receptbe oly sok minden kell és persze sokszor nincs lehetőség leszaladni a közértbe.

 

Ja és a szomszéd sincs mindig itthon.... 

 

 

Hozzávalók:

  • Karaj szeletek,
  • bármilyen zöldség (pl: krumpli, répa, hagyma, paradicsom de akár fagyasztott karfiol is jó),
  • só, bors, petrezselyem, majoranna,
  • Szárított paradicsom
  • olaj

Elkészítés:

  • A karaj szeleteket vékonyra klopfolom és befűszerezem. Itt sincs nagy szabály hogy milyen fűszerrel, csak egyszerűen érzésre. Imádom a LIDL-ben kapható fűszerkeverékeket, meg az ALDI-ban a bors keverékeket.
  • Ami zöldség otthon van, azokat nagy darabokra vágom és a kicsit kiolajozott tepsibe terítem. Rávágom az asztalt paradicsomot és ezeket is megfűszerezem.
  • Ráterítem a hús szeleteket.
  • Pici vizet alá öntök és letakarom fóliával.
  • Nem túl meleg sütőben (cirka 180 fonok) készre főzöm. A végén leveszem a fóliát és megpirítom.
  • Ha a hús és a zöldségek is megpuhultak, akkor a húst kiszedem, a maradék zöldségeket összeturmixolom és kész is. 

A mártás olyan ízű lesz, amilyen fűszereket használunk. Az asztal paradicsom nem drága, szinte bárhol beszerezhető és NAGONY FINOM ízt ad!

Jó étvágyat!!

dsc_0516_1.JPG

 

Egyik vasárnapi ebédnél sikerült annyi krumplipürét készítenem, hogy akár egy hétig is ehettük volna... De szerencsére egy mentőötletem támadt. Keverjük össze a pürét ezzel azzal és már nem csak köret lesz belőle, hanem egytálétel is...

Hozzávalók: Maradék krumpli püré, tojás, liszt, só, bors, fűszerek (petrezselyem vagy majoranna vagy oregánó, vagy valamilyen fűszerkeverék, bármi, ami kéznél van), kevés olaj

 

Elkészítés: Gyakorlatilag csak keverj össze mindent és nagyon kevés olajon süss lepénykéket,

 

Mivel előre nem tudjuk mennyi lesz a maradék, így nehéz megmondani, hogy miből mennyi kell mellé, ezért csak az érzésre hagyatkozhatunk. Szerintem akkor lesz a legfinomabb, ha kézzel úgy tudunk formázni, hogy nem ragad a kezünkhöz. Lehet enni mint egy lángos, reszelt sajttal, tejföllel, vagy épp fokhagymával. Vagy ha nem raksz bele sót, hanem inkább kevés cukorral készül, lekvárral vagy fagyival is isteni. De tényleg... :-)

16789487_1438772422799553_483093931429462016_n.jpg

Ismét eljött a hó vége és muszáj volt alkotni az otthon található dolgokból. Mondhatom isteni VOLT!! Mert hogy nem sokáig létezett :-)

Hozzávalók: 1/2 liter tej, 6 dkg liszt, 10 dkg cukor, 1/2 vaníliás cukor, 2 tojás, babapiskóta,1 narancs és víz.

Elkészítés:

  • A tejet elkezdem felmelegíteni.
  • Amíg melegszik, a többi hozzávalót (kivéve a narancsot!!) alaposan összekeverem. Mehet géppel is, de mivel nem nagy adag, kézi habverő is megteszi. Mire ezzel elkészülök, a tej már elég meleg.
  • Majd elkezdem a masszát a tejbe csorgatni. Szép lassan, de határozottan. A lényeg, hogy nagyon gyorsan krém lesz belőle, így folyamatosan kevergetni kell. De tényleg. Egyfolytában! Cirka 10 perc múlva sűrű krémet kapunk, amit picit lehűtünk.
  • Amíg hűl, addig kifacsarom a narancs levét és felvizezem de csak annyira, hogy elég mennyiséget kapjunk a piskóták áztatásához. 
  • Egy gyümölcskenyér formát (vagy bármit, aminek magas pereme van) kibélelek folpakkal. Annyira, hogy a végén rendesen túlérjen. 
  • És elkezdem a rétegezést. Pistókta-krém-piskóta-krém... A tetejére piskóta kerüljön, folpakkot visszahajtom.
  • Hűtőben kb 2 óra alatt kihűl és a krém megszilárdul. Kiborítjuk egy tálra és mehet az asztalra.

Érdemes az ebéd készítést ezzel kezdeni, mert mire elkészülünk a vasárnapi finomságokkal, ez is kellemes hideg lesz! Lehet a tetejére csokit olvasztani, vagy több krémet készíteni és azzal bevonni, de most nekem így sikerült. Így sem volt vele semmi baj :-) 

Jazzar 2016.09.13. 12:11

Tudatos hóbortság

cosmo.PNG

Vannak ételek, italok, amik meghatározóak egy-egy társadalmi eseményen. Azonban vannak olyanok is, amit bármikor bárhol meg lehet kapni elérhető áron, mégis jellemző, hogy melyik ember típus szokta fogyasztani. Vegyük például a Cosmopolitan koktélt. Nem túl bonyolult, nem túl különleges, de a többség nem ezt rendeli első körben a bárban. Vajon melyik kasztba tartozó nő szokott ilyet kérni? Merthogy ez egy elég csajos ital. Egyáltalában hogy sorolnak (soroljuk mi magunkat) minket kasztokba? Vagy mi saját magunkat szuszakoljuk be egy csoportba annak alapján, hogy a komfort zónánk meddig ér? Egyáltalában mi az a kaszt?

Kasztrendszer: a hinduizmus társadalmi rendje. – A brahmanizmus hozta létre az uralkodó brahmanok kaszttá alakulásakor.

Az 1. kaszt tagjává nem megbízatás, hanem a születés útján válik az ember.

A 2. a harcosok (ksatriják) kasztja, rájuk bízták a királyi kötelességek teljesítését.

A 3. kaszt, a vaisják a gazdasággal van összekötve, ide tartoznak a már nagyon tagolt társad-ban a földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozó, s ezáltal a nép táplálásának fő terhét viselő parasztokon kívül a kereskedők, kézművesek és a munkások is.

A 4. kaszthoz tartoznak a szudrák, a szert-okból kizártak. A 4 csoport szociálisan teljesen elkülönül egymástól; nincs lehetőség az egyik kasztból a másikba lépni v. a kaszt határait átugrani (pl. házassággal).

A kaszt szó végső soron a ’nem, nemzetség; faj, fajta’ jelentésű portugál casta szóból vált nemzetközi kifejezéssé, s így került be a magyar nyelvbe is. A világ sok táján, kultúrájában jelennek meg kasztok, alakulnak ki kasztrendszerek

Cosmopolitan recept:

Első lépésként előhűtünk egy koktélos/Martinis/Y poharat (a koktél elkészítésének idejére jeget teszünk a pohárba)

2 rész (4 cl) Citromos vodka

¾ rész (1,5 cl) Triple Sec vagy Cointreau (narancs likőr)

¾ rész (1,5 cl) friss lime lé

1½ rész (3 cl) áfonyalé

A shakerbe először hozzáadjuk az összetevőket, utána a jeget, majd összerázzuk. Az italt jég nélkül szervírozzuk. A már előhűtött pohárba duplán szűrve (spirál és finomszűrő együttesen alkalmazva) kitöltjük, tálaljuk. Díszítése sokszor egy lime- vagy citromkarika, de gyakori dekoráció az úgynevezett peel (héj) is citromból, vagy narancsból, szépen megvágva a pohár szélére, vagy csupán megcsavarva és beledobva azt az italba, így kapva egy plusz frissességet. A "peel-ekkel"/héjakkal való dekoráció egyébiránt sokkal elegánsabb külsőt kölcsönöz az italoknak.

 Vagy csak tudatosan kérünk egyet a pultostól :-)

 

Jazzar 2016.09.12. 14:04

Viktoriánus puncs

victorian_tea_strainer.jpg

Elgondolkodtam, hogy vajon miért veszett ki napjainkban a minőségre való igény! Hogy lehet az, hogy míg pár száz évvel ezelőtt, ha egy teadélutánra voltunk hivatalosak, akkor a vendég szépen felöltözött, nem a kényelmes ruháját, hanem az elegáns, irigylésre méltó kiskosztümöt, vagy a finom anyagból szőtt, térdig érő koktél ruháját viselte. A vendéglátó különös figyelmet fordított arra, hogy a gondosan elkészített teát porcelánban szervírozza, aminek természetesen egytől egyig hiánytalanul kellett a kis asztalra kerülnie. Nem lehetett két külön készlet keveredése, de még csak színben sem térhettek el. Egy kis keksz, háttérben kellemes muzsika és természetesen a társalgás. Mindennek meg volt a szabálya, így az ilyen alkalmakkor elővehető téma (mint például az időjárás, vagy az aktuális trend) sem volt szabadon választott. Persze, ha közelebbi barátokról volt szó, és a karót nyelt gardedám kiment a szobából, akkor jöhettek a „véres” pletykák. Nos, ez adta meg igazán a hangulatát a délutánnak.

Most pedig filterből isszuk a teát, egy bögrébe egy filter és kész. Van, aki benne is hagyja a forró vízben és nem törődik vele, hogy az milyen módon teszi tönkre a tea ízét, illatát. A zamatáról már ne is beszéljünk. Forró víz+filter és futás.

Tényleg nincs arra lehetőség, hogy hetente, kéthetente egyszer összeüljünk, és egymásra figyelve élvezzük az életet? Természetesen nincs mindenkinek lehetősége Zsolnay porcelánra, és az is lehet, hogy StarShinerS modellből sem tudja megvenni a legújabb darabot, de….. Az a fránya DE! Én hiszem, hogy minden agyban dől el és csak egy kis kreativitás kell.

No és ha kerül abba a teába egy löttyintésnyi alkohol….  mindjárt nem lesz olyan fontos a kiskosztüm :-) 

Eredeti angol puncs:

Hozzávalók: 0,5 liter édes vörösbor, 0,5 liter édes fehérbor, 3 dl rum, 1 kg kristálycukor, 4 citrom, 4 narancs.

Elkészítés: Hámozzuk le a gyümölcsök sárga héját. A héjakat 1 l vízzel felforralom, majd ezt követően hozzáöntöm az alkoholt. Adjuk hozzá a cukrot, és forráspontig hevítsük. Csavarjuk bele a gyümölcsök levét, és jól keverjük össze. Azonnal tálaljuk.

               

Bélszín, avagy vesepecsenye: a marha legértékesebb része, gerincen belül futó izomköteg. Finoman márványozott, sovány, puha hús. Készíthetünk belőle steaket, carpaccio-t vagy tatárbeefsteak-et.
Chateaubriand : a bélszín középső részéből vágott 35-40 dkg-os szelet. A királykategória.
Bélszín érme, fillet mignon: a bélszín középső vagy vékonyabb végéből vágott 180-220 gramm közti szelet, érme. A kisebb darabokat, 170-180 grammosakat lady steak-nek is nevezik.

Hátszín: a háti részről, a bélszín közeléből vágják. Az oldalán található egy zsírréteg
rostélyos: A gerinc nyakhoz közeli része. Szép márványozott, középső része tartalmaz egy zsírszemet, ami tiszta faggyú (rib-eye). Csont nélkül és csonttal is kapható (csontosan Cote de beauf-nek nevezik).
T-bone steak: 400 gramm vagy még nagyobb (Olaszországban 1kg-os Fiorentina az átlagos). Hátszínből (nagyobb) és bélszín (kisebb) részből áll, a kettőt egy T alakú csont választja el egymástól, innen a neve, „T-csont”.
Porterhouse : egy igen népszerű steak az USA-ban, tulajdonképpen egy T-bone csak nagyobb bélszín résszel.

marha.jpg

Jazzar 2016.08.12. 10:54

A marha hátulja

marha.jpg

Comb: részei a felsál, dió, fartő, fehérpecsenye és a feketepecsenye. Népszerű pörkölteknek, sovány, hosszú főzési időt igényel.
Lábszár : a mi gulyáslevesünk a legtöbb helyen ebből készül, ez is hosszabb elkészítési időt igényel.
Fartő: Nagyon puha hús. Akár carpaccio-nak is felhasználható. Érlelt marhánál steak is készíthető belőle (spitz fartő / picanha).
Gömbölyű felsál, más néven dió: a comb felső részéből vágják, a combcsont közelében helyezkedik el. Nagyon kedvelt, sovány és viszonylag puha.
Farok: ez elég egyértelmű a csigolyáknál szokás feldarabolni, például az ököruszály leves alapanyaga és nagyon finom.

Jazzar 2016.08.12. 10:46

A marha eleje

Szegy: a mellkas legomlósabb része
Nyak: a legjobb hamburgerhús alapanyag
Lapocka: a comb és a lábszár mellett ezt esszük hazánkban a legtöbbet levesnek, pörköltnek, esetleg egyben sült húsnak.
Oldalas: kevésbé népszerű alapanyag, erőteljes ízvilágú, csontos hús.

marha.jpg

Jazzar 2016.06.30. 13:36

Túrós lasagne

turos_lasagne.PNGNéha, megéri a próbálkozni. Készítettem magamnak egy kis túróval töltött gombát (semmi extra, csak fűszeres túrót töltöttem gomba fejekbe, egy pici kolbász és grill sajt) de megmaradt a túró fele. No de mit csináljak vele? Így jött az ötlet, hogy köretnek nem lehet rossz.

 

Szerencsére igazam lett :-)

 

 

 A túró semleges íze miatt, bátran fűszerezhetjük.  

 

 

Hozzávalók: 

25 dkg sovány túró, 1 kis doboz tejföl (vagy natúr joghurt), 1 tojás, 6 lasagne lap, pár kanál ajvár, só, bors, majoránna

Elkészítés:

 A túrót, tejfölt, tojást fűszereket összekeverem egy tálba. Egy löttyintésnyi vízzel higítom, hisz a tésztának majd meg kell puhulnia. Egy pici tepsit picit beolajozok, és rétegezem a túrót, tésztát, túrót, tésztát, túrót és a tetejére kenem az ajvárt. Mehet rá a reszelt sajt és 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. 

Kész is!!

Jazzar 2016.02.25. 11:28

Keksz (szerű)

 

sajt.gif        

Annyi recept kering már a neten, hogy képtelen voltam megtalálni az eredetét ennek a receptnek. Nem én találtam ki, no de sebaj.... 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, cirka 2 dl langyos víz, csipet só és cukor, 1/4 zacskó sütőpor, 10 dkg sajt.

Elkészítés: Az egészből készítünk egy könnyű tésztát de a langyos vizet csak lassan adagoljuk, hogy biztos a kellő mennyiség jusson bele. Érdemes betenni a hűtőbe cikra 1/2 órára, hogy könnyen lehessen formázni. Nem tesz jót a tésztának, ha nagyon lisztezzük. Csak nyújtani (jó vékonyra) és formázni kell (én derelyevágóval vágtam nagyobb keksz alakúra) és mehet is a sütőpapíros tepsibe. Bár tegnap készítettem először, így nem próbálkoztam változatokkal, de szerintem elbírna a teteje kömény magot, sajtot vagy esetleg fokhagymás olajos keveréket....

                                

Jazzar 2016.02.25. 11:10

Papa sajtos

papa_sajtos.jpgMár nem lehet tudni Papa honnan szerezte ezt a receptet, de valahogy nagyon bejön! Szívesen elkészítem, csak egy baj van vele! Ez egy kis adag....

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj/margarin, 4 dkg élesztő (én egész kockát beleteszem), pár kanál langyos tej az élesztő futtatásához, 1 tojás sárgája, 2 kanál tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só ízlés szerint.

 

Elkészítés: Gyakorlatilag csak össze kell keverni a hozzávalókat, jól átgyúrni és keleszteni. Úgy a duplájára. Majd kinyújtani és formára vágni és tojás fehérjével megkenni. Mehet a sütőbe egy kis reszelt sajttal a tetején és kész is. 

Nem tudom miért (hisz nem vagyok kémikus), de más az állaga és az íze mint a többi hasonló receptnek!

Jó étvágyat!!

Jazzar 2015.10.26. 13:43

Szilvás kosárka

kaja.JPGAz egyik kedvencem a leveles vajas tészta. A mirelitet szoktam használni több okból (bár kell pár óra, míg szobahőn kiolvad).

Olcsó, gyors és mivel margarinnal készítik, így tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják. Gyakorlatilag bármivel lehet tölteni, csokival, krémekkel, de akár spenóttal vagy szalonnával is.

Ez a "recept" (azért ezt durva receptnek hívni) szilvalekvárral és dióval készült. Tojásra allergiások (vagy ha épp elfogyott) olvasztott vajat is használhatnak.

Hozzávalók: Mirelit leveles tészta, tojás, őrölt dió, fahéj, sűrű szilva lekvár

Elkészítés: Olyan vékonyra kell nyújtani a tésztát, amennyire csak lehet. Derelye vágóval nagyobb négyzetekre vágjuk. Vékonyan kell megkenni felvert tojással, majd mehet rá a darált dió, kevés fahéj és középre a szilva lekvár. Próbáltam különböző formákra hajtogatni, de a legszebb és legpraktikusabb ha a négy sarkot összenyomom. Sütőpapírra érdemes tenni, hogy ne ragadjon a tepsire. A tetejére is kell egy pici felvert tojás és a sütőben teljes gázon 10-15 perc alatt pirosra is sül. 

Csak győzd kivárni, míg ehetőre hül :-)

Jazzar 2015.09.07. 15:36

Krémtúró

turo.jpg Nem túl jó a kép (mert ugye profi fotós vagyok...), de az íze mennyei! Ráadásul nincs nagy kalória tartalma, így este is lehet fogyasztani :-)

A mértékegység nem fontos, mert teljesen egyéni, ki mennyire szereti sűrűn vagy hígan.

Hozzávalók: sovány túró, mirelit gyümölcs, natúr joghurt.

Elkészítés:  Én a gyümölcsöt mixeltem össze a joghurttal és utána összekevertem a túróval.

Lehet beletenni cukrot, édesítőszert, de az áfonya, amit én tettem bele, annyira édes, hogy nem volt rá szükség.

Ha rosszalkodni akarunk, mehet rá egy kis tejszínhab meg mindenféle díszítés is és már vendégeknek is felszolgálható!

Jazzar 2015.06.11. 12:51

Hal pác

hal_pac.jpg

 

Egyre ügyesebben készítem a halat és minél tovább próbálkozom, annál jobban tudom, hogy az egyszerű a nagyszerű!

 

 

 

Pác: Oliva olaj, fokhagyma, só, bors, bazsalikom, hagyma, erős paprika és a legfontosabb a kapribogyó

Gyakorlatilag bármibe bepácolhatunk halat, de nekem ez a kombó jött be a legjobban.

A hal sütés egyik legfontosabb szabálya, hogy ne fagyasztva süssük a halat és sütés előtt minimum 10 perccel hamarabb, kicsit sózzuk meg a húst. Ha így teszünk, akkor a hal rostjai biztos, hogy egyben maradnak és nem fognak szét esni sütés közben.

Ha összetesszük a halat, némi állás után (10 perctől 2 óráig bármennyi lehet) mehet a sütőbe és 200 fokon hirtelen megsütjük.

Nem kell se víz alá, lefedni sem szükséges.

Jó étvágyat!

 

 

 

Jazzar 2014.12.19. 11:02

Süti csere program

Nagy ünnepek előtt, mikor süti dömping van, érdemes kicsit előre gondolkodni. Ez abból áll, hogy mindenki süt egyfajta sütiből annyi adagot, ahány résztvevő van a játékban. Utána kicseréljük egymással az adagjainkat, így mindenkinek többféle sütije lesz, annak ellenére, hogy csak 1 félét sütött.

Tehát, ha 5 ember van benne, akkor mindenki süt 1-1 féle sütit, de a végén mindenkinek 5-5 féle sütije van!

Ilyen egyszerű! Próbáljátok ki bátran!

Jazzar 2014.12.19. 10:55

Zabpelyhes keksz

keksz.jpg

Romlandónak tűnik, de hetekig eláll, keménynek tűnik, de mégis puha! Kész főnyeremény! ♥

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg zabpehely, 30 dkg cukor (ha van barna, az a legjobb), 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (a sima is megteszi), 1 tk szódabikarbóna, 2 dl tejföl vagy joghurt, étcsoki, ha szereted, akkor kandírozott vagy aszalt gyümölcs aprítva. Vanilliás cukor és fahéj elhagyható, de én szeretem benne!

Elkészítése: Vajat felolvasztom, belekeverem a zabpelyhet és picit pihentetem, amíg kihűl. Addig egy másik tálban összekeverem a száraz anyagokat (cukor+liszt+szódabikarbóna+van. cukor+fahéj) és belegyúrom a vajas morzsát és a tejfölt. A végén mehet bele az a gyümölcs, csoki, amit szeretsz. Kész is.

Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kis gombócokat teszek, amit lelapogatok és mehet is a sütőbe 200 fokon cirka 10 percre. Gyorsan sül, vigyázni kell vele. Én barna cukorral és teljes kiőrlésű lisztel csináltam, amitől olyan fekete lett, hogy azt hittem szén tabletta lesz ebéd után, de megkóstoltuk..... Hű!! Még apukám is szerette, aki a kemény ételeket kerüli (83 éves), de jóízűen falatozta! 1-2 hétig is eláll, hisz nincs benne tojás. Igaz nálunk semmi nem áll el addig.......

Jazzar 2014.11.28. 11:46

Halas Szendvics

szenya.jpg

Mindig is szerettem a szendvicseket, de most meg van az új

kedvencem! ♥

Figyelem! Itt nincs semmilyen szabály, csak iránymutatás! :-)

 

 

Hozzávalók:

  • Magos, korpás zsemle,
  • Panírozott, kisütött halacska (saját készítésű vagy előre gyártott is lehet, bármilyen halból)
  • Valamilyen saláta, paprika, paradicsom,
  • Olajbogyó,
  • Lila hagyma,
  • Uborka vagy bébi cukkini
  • Majonéz vagy valamilyen fűszerrel összekevert natúr joghurt
  • Sós keksz (akár korpovit is remek)

Elkészítés:

Gyakorlatilag csak össze kell rakni a hozzávalókat és kész is. A titok, a sós keksz! Ugyanis ez a zöldségek levét, a majonézt tökéletesen összefogja, nem fog ömleni össze-vissza a krém. Arról nem is beszélve, hogy a keksz friss, ropogós érzetet biztosít, akár 2 óra múlva is. Tehát remek tízórai bárkinek!

Vacsorára, ha nem akarok túl sok szénhidrátot enni, akkor az egészet tányérra halmozom és kész is :-)

hal.jpg