Jazzar 2014.07.24. 14:20

Citrom

citrom.jpg

A Földközi-tenger térségében és Amerikában termesztett citromfa eredetileg Ázsiából származik. Állítólag Nagy Sándor hozta magával, miután a citromot hadjáratai során megismerte.
 
A citrom illóolaját hidegen préselt gyümölcshéjból nyerik. 1 kg esszencia elkészítéséhez mintegy 3000 citrom szükséges. A virágból előállított kivonatokhoz képest ez elég kevés. 

Az igazi citromillóolaj fény- és hőérzékeny, ezért hűtőszekrényben kell tárolni. Vékonyan folyó, világos árnyalatú, sárgászöld színű. Jellegzetes gyümölcsös, friss illata a lakásban a tisztaság hangulatát kelti, ezért nem csoda, hogy tisztítószereket illatosítanak vele. 

Ezenkívül:

  • gyulladáscsökkentő
  • lázcsillapító
  • baktérium- és vírusölő hatású
  • javítja a szervezet védekezőképességét citrom 2.jpg

     

    Izomlázat is elűzi

    A citromolaj nyugtat és oldja a görcsöket, tompítja az ekcémával és a bőrkiütésekkel járó viszketést gyermekbetegségeknél is. A citromalapú masszázsolaj serkenti a nyirokfolyadék áramlását, erősíti és felfrissíti a vénákat, ezért különösen sportolóknak ajánlják. Segítségéve megelőzhető az izomláz. A citromos fürdő - 3 cseppnél többet ne tegyél a fürdővízbe! - élénkít és salaktalanít.

Forrás: www.femina.hu

 

 

Jazzar 2014.05.26. 18:47

Hibát hibára 4

Ez remek... Gondoltam a takarítás és esti program után iszom egy gyümi turmixot tv nézés közben. Sajna nem vettem észre, hogy a fagyasztott sárga barack közé egy icipici csili keveredett... Azt hiszem bátran állítom, hogy ezt nem kell utánozni.... De mivel semmit nem dobunk ki, ÉG A SZÁM.....

kenyér.jpg

Nem vagyok nagy kenyérsütős, de ez a recept nagyon betalált. Egyszerű, izgalmas, nem kell hozzá forma és normál sütőben is elkészíthető. Én 4 kenyeret készítettem belőlük és 3 nappal később is fincsi volt!

 

Hozzávalók:1 kg liszt, ½ liter langyos víz, 10 dkg élesztő (1 zacskó porélesztő), 1,5 dl langyos tej, só, 12 dkg főtt krumpli, 25 dkg darált dió.

Elkészítés: Az élesztőt feloldjuk a langyos tej és víz elegyében és gyakorlatilag az összes többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Anyukám régen azt mondta, addig kell dagasztani, amíg a gerendáról nem folyik a víz… Eltartott egy darabig, amíg gyerekkoromban rájöttem, hogy ez azt jelenti, hogy izzad a homlokom …

Ha kész, négyfelé vágom, kenyérformákra alakítom, a tetejüket kés hegyével kicsit bevagdosom, majd egy órát pihentetem. Sütő lemezen sütő papíron 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütöm. Egy pici vízzel megkenegetem a tetejüket....

Érdemes kipróbálni…

Jazzar 2013.12.28. 19:03

Istenkirály lángos

IMG_20131228_184841.JPGNagyon sok kefíres lángost ismerek, de ez ver mindent. Sok lesz belőle, de egy hétig jó a hűtőben így bármikor elő vehető... Annyira egyszerű, hogy nem is cifrázom túl.... Egy kocka élesztőt 2 deci langyos tejben, amiben egy kanál cukrot elkeverek, felolvasztom és pihentetem cirka 10-15 percre.  Ha kész, összekeverem 1 kiló liszttel, 2 tojással, 6 dl kefirrel es egy kanál sóval. Várni kell egy estét, de higyje el mindenki!! Bőven megéri:-)  

Persze, ahogy a lángost szokás, olajos kézzel kis darabkákból készült " lepénykéket" sütünk nagyon forró olajban....

Jazzar 2013.09.29. 08:11

Almás pite muffin

sütike.jpg

Az almás pite sütésénél néha hajlamos vagyok elvéteni az alma mennyiségét, így előfordul, hogy több reszelt alma van, mint kellene. No, ilyenkor jön a gyors segély, persze csak akkor, ha van otthon leveles tészta. Lehet mirelit is, de jó a friss leveles tészta is.

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, lekvár, pár kanál darált dió, a maradék reszelt, cukrozott alma.

Elkészítése:  A muffin sütő mélyedéseit kibélelem tésztával, megy bele némi lekvár, kevés dió és az alma, A tetejüket befedem egy darabka tésztával és kész. Mivel a rendes almás pite előtte készült, volt még kevés tojás fehérje, azzal megkentem a tetejét és mehet a forró sütőbe.

Egy dolog van, amire figyelni kell, az a tészta vágása, porciózása. Még a fém sütő formát sem kell kivajazni. Szerintem 10 perc alatt kész volt (bár nem mértem az időt), érdemes kipróbálni. Talán lehetett volna a tetejére kis virágokat, rombuszokat vágni a tésztából, de majd legközelebb :-)

Jazzar 2013.09.29. 08:01

Almás Pite

sütike3.jpg 

Az almás pite az a süti, amit mindenki szeret. Én még sosem találkoztam olyan emberrel, aki nem szerette volna. Nagyon egyszerű elkészíteni, ráadásul most van alma szezon, olcsón hozzá lehet jutni az alapanyaghoz. Sajnos nem vettem lisztet hazafelé, így nem sima, hanem réteslisztből készült el ez a süti, és bátran tudom ajánlani, így is tökéletes volt!

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 sütőpor, 1 van. cukor, 1 egész tojás és 1 tojás sárgája, 2-3 ek joghurt. A töltelékhez: cirka 1, vagy másfél kiló alma, kevés cukor és fahéj. Plusz még darált dió, mandula, zsemlemorzsa, ami van otthon.

Elkészítés: Először az almával kell kezdeni. Az almát meghámozod, lereszeled és kevés cukorral, fahéjjal összekevered és állni hagyod minimum 1/2 órára. Lehetne ezt az almát egy lábasban szépen elfőni, hisz rengeteg levet fog ereszteni, de én itt nem bajlódok ezzel, csak hagyom állni és kész. Majd a tészta hozzávalóit összegyúrod, kettéveszed, egy gáz tepsit kivajazol, ráteríted a kinyújtott tészta első felét. Ilyenkor érdemes megszórni valamivel, ami felszívja majd az alma levét, nehogy eláztassa a tésztát. A legjobb a darált dió, de gyakorlatilag a zsemlemorzsa is megfelel. Csak egy kis vékony réteget kell szórni. Arra jöhet az alma, amit alaposan kinyomkodunk. Szép egyenletesen elterítjük, a tésztán, majd a maradék kinyújtott tésztával befedjük. Ilyenkor érdemes néhol meg-meg szúrni a tésztát, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben, nehogy szét tépje a süti tetejét. A maradék tojás sárgájával meg kenjük és mehet is a sütőbe. Nem szoktam különösebben vigyázni itt a sütéssel, hanem teljes lángon, kb 15-20 perc alatt kész is. Csak győzd kivárni, hogy kihűljön...

Jazzar 2013.09.16. 13:03

Linzer karika

linzer.jpgTegnap jutott eszembe, mily rég nem készítettem ezt a sütit. Talán azért, mert valahogy nekem a linzer egyenlő a karácsonyi hangulattal, pedig nem lenne muszáj!

Szóval összekevertem a tészta hozzávalóit, lisztes lapon kinyújtottam, szaggattam, 200 fokos sütőben meg gyorsan meg is sütöttem, majd oda adtam a gyereknek, hogy ragasztgasson .... :-)

Egy dologra kell csak vigyázni, hogy mindnek legyen teteje és alja! Számoljatok!


Hozzávalók: 4 tojás sárgája, 25 dkg margarin, 30 dkg liszt, 1 sütőpor, 10 dkg kókusz, Ha esetleg nagyon morzsálódna, kevés joghurt vagy tejföl is mehet bele, de ezt a liszt határozza meg.

Hogy milyen kedve van......

Jazzar 2013.08.24. 14:55

Kenőkék

joghurt.jpg

Mivel tejcukor érzékenyeknek is szeretnék segíteni, így bátran ajánlanék valamit. Azok, akik nagyon erős allergiával vannak "megáldva", azok ne használjanak sima joghurtot se, csak kizárólag laktózmentes termékeket, de abból akár a tejföllel is próbálkozhatnak. Azonban abból bátran lehet készíteni bármilyen party krémet, amivel a vendégeket meg lehet lepni. Bátran keverjetek össze bármivel de adok pár ötletet! A hozzávalókat egyszerűen csak alaposan össze kell keverni és kész is.

 

Sárga krém: Reszelt trappista, kurkuma, só, fokhagyma bors, joghurt.

Barna krém: Mustár és joghurt. (amennyire egyszerű, annyira fincsi:-))

Piros krém: Piros arany, joghurt, apróra vágott pritamin paprika.

Ha pedig van laktóz gyógyszer otthon (bátran ajánlom, a férjemnek tökéletesen bevált):

Kék krém: Gorzongola sajt vagy márvány sajt, só, fehér bors, joghurt.

Bármilyen kenyérre, pirítósra kenhetőek, de ha van vastagabb ropink, amire sonkát tekerünk, azzal kínáljuk, kész LAKOMA lesz belőle!!!

Jazzar 2013.06.03. 09:10

Tarka Barka

tarka barka.jpgIsmét egy elronthatatlan sütike, amit kezdőknek is bátran ajánlok, nem kell hozzá sok minden, ha margarinnal készítitek és fekete csokival akkor teljesen laktóz mentesen is elkészíthető.

A tepsit sem kell kikenni, akkor sem, ha nem szilikon, ennek ellenére én sütő papírt szoktam használni, de csak a könnyebb kezelhetőség végett.

Hozzávalók: 15 dkg vaj, 15 dkg cukor, 4 tojás, 30 dkg liszt, van. cukor, 2 ek kakaó, citrom héja, meggy és mandula aroma, fehér és ét csoki ha van.

Elkészítés: A vajat és a cukrot habosra keverjük. Utána egyesével hozzáadjuk a tojást. Minél tovább verjük külön-külön habosra a tojásokat, annál könnyebb lesz a tészta. Utána jöhet bele a van. cukor, a reszelt citrom héja és a liszt. Ha kész, ketté vesszük, az egyik adagba kakaót keverünk. Már így is kész és mehetne a tepsibe, de ha teszünk a barna krémbe pár csepp meggy és mandula aromát, iszonyatosan feldobja az ízét. Ha apróra vágott fehér csokit a fehér krémbe, a kakaós krémbe pedig ét csokit is keverünk, akkor a végeredmény majdnem brownie-s lesz, ami ugye nem semmi...

A két krémet egy tepsibe, vagy a képen látható módon, vagy egyszerűen ahogy csak sikerül foltokban letesszük, majd a kanállal kicsit össze is keverjük. 20-25 percig sül 220 fokon légkeveréssel. Ha kihűlt, lehet szeletelni. Én csak addig szoktam sütni, amíg a tűre picit ragad a tészta, mert így marad belül krémes, kívül meg sült.

Jó étvágyat! :-)

könyv.jpg

Nehéz lehet a kezdet. Mikor összeköltöztem a férjemmel sok-sok éve, az ELSŐ reggel megkért, hogy készítsek egy teát.

Én???? Jézus... mi is kell abba? Hát kell víz.... meg tea.... Ja igen, bögrébe kell önteni...és jó ha forró....

Kb így éreztem magam, ügyetlenkedtem, hisz sosem voltam rászorulva, hogy önállósodjak a konyhában. Igaz, azért anyukám próbálkozott, szívesen serénykedtem mellette, de kevés sikerrel. Aztán (mivel nekünk volt kéglink, ahol lehetett gyűlni) jöttek a barátok és bulik. Mivel én voltam a házi gazda, elkezdődött a próbálgatás, hogy valami házi finomsággal meg tudjam Őket kínálni. Volt, hogy ehetőre sikerült valami, volt, hogy a sós sütit csak nyomós bigyókkal tudtuk megenni (mert ehetetlen lett volna, de kidobni nem dobunk ki semmit), de voltak sikerélmények. Majd egyszer jött a krumplis tészta!!! Addigra szegény férjem már a több hónapos koplalás vagy rettenetes étel után már egy kicsit besokallt és kivágta a magas C-t!  "Elég! Nem bírom tovább! Rendeljünk valamit, mert hihetetlen, hogy egy egyszerű kaját se tudsz úgy összedobni, ahogy az anyukám szokta! A hagyma ropog, a tészta kemény, sótlan és szarrá főzted a krumplit " Hű... lett ám elkeseredés. Így utólag azt gondolom, hogy akár meg is utálhattam volna a konyhát, de szerencsére nem így történt. Nézegetni kezdtem a főzős újságokat és könyveket, megvettem ha kellett ha nem, járattam a heti, havi lapokat egészen addig, míg már elfogyott otthon a hely. A tudatosság is megérkezett szerencsére az agyamba és szép lassan rájöttem, mit érdemes megtartani.

1: Csak olyat és KIZÁRÓLAG csak olyan könyvet, újságot vegyél meg, aminek minimum az 50%-át EL FOGOD KÉSZÍTENI.1 receptért sose vegyél semmit. Inkább jegyezd meg, vagy fotózd le a telefonoddal (persze titokban)

2: Ha már az ötödik szekrényt töltötted meg mindenféle szeméttel, szánj rá 2 napot, szelektálj SZIGORÚAN és dobálj ki mindent, vagy ajándékozd el.

3: Ha a kidobásra szánt újságból kitépsz egy receptet, fűzd le egy mappába (lehet címkézni), mert ha csak egymás hegyén hátán van, a kismanók tuti eltüntetik és sose látod viszont.

4: Olvass figyelmesen, mert nincs új a nap alatt. Az esetek 90%-ban csak apró változtatások vannak és új névvel új könyvet akarnak eladni.

5: Amennyiben mégis új, saját ötlet alapján "ALKOTSZ", mindig írd le, mert sose fog többet eszedbe jutni.

6: Végezetül tartsd rendet a szekrényben, polcon ahol tartod a recepteket! Nagy segítség!

A barátnőmmel (szigorúan pasik nélkül és bor mellett) szoktunk cserélgetni recept ötleteket, no meg sztorizgatunk a bénázásainkról, ami először mulatságos, de valahogy megmarad bennünk és azt a hibát ki tudjuk már kerülni. Persze a leggyakrabban használt könyvek tuti olyan mocskosak, hogy megfogni is nehéz néha, de ha valaki azt mondja Neked, hogy "Jézus, de mocskos!" Mond azt, hogy "Ez nem mocsok, ez patina!" :-)

2 komment

Címkék: ajánló

kés.jpgIdő igényes, ezért ne kedd este állj neki, de vasárnapi lakomának TÖKÉLETES! Ajánlom azért a teflon, magas szélű edényt, hogy véletlen se kapja le a szaftot.

Hozzávalók: 12 szelet marhacomb, só bors, 6 gerezd fokhagyma, 20 dkg gomba, 2 hagyma, néhány csepp citromlé, 5 dl olaj, 1 ek süri pari, 4 dl marha húsleves (lehet kocka is), pár csepp Worcester -szósz(kihagyható, de én szeretem benne) és liszt amibe forgatjuk a húst.

Előkészítés: Mind két fajta hagymát csíkokra vágjuk. Gombát megtisztítjuk és vagy felszeleteljük, vagy ha nem túl nagyok, elég 4-be vágni, majd kevés citrommal meglocsolni. A hús szeleteket sózzuk, borsozzuk és lisztbe forgatjuk.

Elkészítés: A lisztes húsokat kevés de forró olajban hirtelen megsütjük és félre tesszük egy tányérra. A visszamaradt zsiradékban világosra pirítjuk a hagymákat, majd hozzá adjuk a süri parit és egy kis ideig együtt együtt pirítjuk. Felöntjük a levessel és simára keverjük. Beletesszük a hús szeleteket, még egy kis sót és borsot, no meg a Worcester -szószt. Hústól függ, hogy mennyi ideig kell főzni, általában azért az 1 óra összejön fedő alatt. A gombát csak 15 percre szoktam csak beletenni, mert szeretem, ha kicsit ropog.

Gyakorlatilag friss zsemlével is jó, de még főtt tésztával is remek!

Jazzar 2013.05.29. 11:03

Leves betét

Ha van egy kis plusz időd, érdemes kipróbálni, mert egy egyszerű csont levest is nagyon fel tud dobni.

Hozzávalók: 10 dkg búzadara, 1 tojás, 1 tojás sárgája, 4 dkg vaj, 4 dkg reszelt sajt, só, bors, szerecsendió, 2,5 dl leves

Elkészítés: A hozzávalókat alaposan elkeverjük és és 1/2 órára pihentetjük. A felforrósított levesbe 2 kanál segítségével galuskákat szaggatunk. cirka 15 perc után kiszedjük, lecsöpögtetjük, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megszórjuk reszelt sajttal és egy darabka vajat teszünk a tetejére, majd szép aranybarnára sütjük.

Tálaláskor lehet a leves mellé is tenni egy tányérra, de mehet a levesbe is.

pulyka1.jpgKicsit megtévesztő, hogy paradicsom mártás, lehet, hogy inkább fűszeres krémnek kellene hívni, mert annyira finom. Nagyon egyszerű elkészíteni ezt az ebédre valót és az íze is más, mint a szokványos rántott hús.

Hozzávalók: 4-5 szelet pulyka mell, 1 tojás, 1 tojás sárgája, kevés liszt, tej (kihagyható, de puhítja a húst), zsemle morzsa,reszelt sajt, olaj a sütéshez.

A mártás hozzávalója: 1 fej hagyma, 6 pari, petrezselyem, kevés kakukkfű, 1 ek sűrített pari, 3 ek oliva olaj, 1 ek liszt, pici ecet, 2 fokhagyma, só, bors és kevés hús leves, amivel felönthetjük. Persze ha nincs a mélyhűtőben, használhatsz leves kockát is, de ha egyszer elkészítesz egy nagy adag húslevest és adagokban lefagyasztod, többet sosem használsz kockát.

Előkészítés: A hagymát szeletekre vágjuk, fokhagymát megtisztítva összezúzzuk, sajtot lereszeljük, paradicsomot meghámozzuk és darabokra vágjuk. Ha esetleg van otthon egy konzerv hámozott paradicsom, akkor ezt meg is úszhatjuk. A húst szeleteket kicsit kiklopfoljuk és megfűszerezzük sóval és borssal.

Elkészítés: A mártáshoz forró olajon világosra pirítjuk a hagymát, majd mehet bele a paradicsom, liszt, ecet, fokhagyma, kakukkfű, süri pari, só, bors, majd felöntjük levessel. Cirka 2 dl kell, de inkább érzésre öntöm, mert van, hogy kevesebb is elég. Letakarva lassú tűzön összefőzzük. A panír: Először lisztbe forgatjuk a húst. Másik tálban a tojást és a tojás sárgáját keverjük össze a tejjel (ha akarjuk), ez a második lépés. A reszelt sajtot összekeverjük a zsemlemorzsával, ez a harmadik lépés. Olajban kisütjük, papírtörlőn lecsöpögtetjük. A sajttól nagyon finom lesz a panír. A mártással tálaljuk és a rizi-bizi szerintem a legjobb hozzá.

Jazzar 2013.05.06. 10:52

Hagyományos Tejberizs

teh.jpg

A tejberizzsel mindig bajban vagyok. Jól sikerül, de valahogy nem az igazi.

Sokáig is tart, meg macerás is... Erre fellapoztam egy napi lapot és ezt

találtam.  Ha laktóz mentes tejjel készíted, mindenki ehet belőle. Kipróbáltam és tényleg olyan íze volt, mint amilyet anyukám csinált :)

Hozzávalók:1 bögre rizs, 1 bögre víz, 2 bögre tej, 1 zacskó vaníliás cukor, 2 ek cukor, 1 tk vaj, 1 csipet só.

Tegyük fel a rizst a vízzel és a csipet sóval együtt a tűzre. Amikor elfőtt a víz, adjuk hozzá a tejet, vajat, van. cukrot és lassú tűzön kevergessük. Amikor a tejet is majdnem felszívta, húzzuk le a főzőlapról, keverjük hozzá a cukrot és takarjuk le 10 percre. Ha szükséges tejjel lehet higíthajuk.

Mehet a tetejére kakaó, gyümölcs, tejszínhab, ki mivel szereti. Mivel szereti :-) 

borsó.jpgMint minden főzni szerető ember, én is szívesen nézem a főzős műsorokat. Nekem a szombat reggel a megfelelő időpont, ágyban reggeli, ágyban kv (persze mind hozzák, így igazán király életem van) és ekkor kapcsolom be a tv-t és a felvett műsorok közt szemezgetek. Így esett ez a múlt héten is, amikor megnéztem a Két Éhes olaszt meg Ramsey-t egymás után. Majd mikor mentem főzni, jött az ihlet. Bár általában ilyenkor jegyzetelek, ötleteket gyűjtök, most ez elmaradt, így maradt a kút fő... Ez lett belőle 30-40 perc alatt....

Hozzávalók: 2 fél csirke mell csont nélkül, méz, gyömbér, só, fokhagyma bors, 4-5 szem burgonya, cirka 20 dkg borsó (mirelit a legegyszerűbb), 6-7 gerezd fokhagyma, 2 fej vörös hagyma, olaj vagy zsír, bacon, vagy más húsos szalonna.

Elkészítése: A szalonnát kis kockákra, vagy csíkokra vágom és megpirítom egy serpenyőben a zsiradékon. Ha kész, kiszedem egy csészébe. A csirke mellet besózom, borsozom, megszórom gyömbérrel és aranybarnára pirítom minden oldalát. Mikor majdnem megpirult, pár kanálka mézzel nyakon öntöm. Ha nem szereted az édes-sós keveréket ezt akár ki is hagyhatod, de így klassz ragacsos kérget kap a husi. Utána mellé teszem a zöldségeket, felöntöm annyi vízzel, ami épp ellepi és cirka 20-30 perc alatt puhára főzöm. (Érdemes ilyenkor megkóstolni, mert előfordulhat, hogy kell még bele fűszer.) Kiveszem a húst, a zöldségeket pedig pürésítem, ha kell még egy kis vizet lehet mellé önteni. A húst szépen szeletelve tálaltam egy tányér szószon, aminek a tetejére rászórom a szalonna pörcöket.

Nekem nem hiányzott más köret, a férjem szerint a sült krumpli nem hiányozhat mellőle.

Jazzar 2013.04.15. 15:15

Csokis hamis "tiramisu"

csoki.jpgVasárnapi ebéd előtt 5 perccel jutott eszembe, hogy bíz jól jönne egy kis édesség. Mivel az egész hét rendesen kivette az energiámat, nem nagyon akaródzott nagyot alkotni, így megint csak a "sitty-sutty" süti mellett döntötte. Addig addig találgattam, hogy mit csináljak, amíg sikerült az egyik leendő kedvencemet megalkotni!

Hozzávalók: Babapiskóta (de szerintem háztartási keksz is jó, csak jobban be kell áztatni), 25 dkg csoki, 10-15 dkg margarin, 6-7 dl tej, cukor, vaníliás puding por, vanília és rum aroma, lekvár.

Elkészítés: A pudingot megfőztem, de kicsivel több tejet tettem bele, amitől nem lett puding, hanem megmaradt krémes állagúnak. Egy tál aljába kentem egy kis lekvárt, csak úgy mutatónak, de kiderült, nagyon jó alap lett. Ráfektettem a kevés aromákkal dúsított tejbe mártott piskótát. Ráöntöttem a pudingot. Gőz fölött megolvasztottam a csokit és a vajat, no meg tettem bele egy kis cukrot, de csak azért mert fogyózunk... Az olvadt csokit ráöntöttem a puding tetejére és könnyed mozdulatokkal "márványosra" húzogattam a két krémet. Ennyi. Ment a hűtőbe, mire megebédeltünk, ki is hűlt.

Valami hasonlót már csináltam, de a csoki miatt egész más lett a hatás. Mint például a rosszul lét, amiért annyit ettünk belőle. :-)

Jazzar 2013.03.25. 13:28

Tojaslikõrös praliné

praliné.PNG

Sajnos itt nem lehet megkerülni semmivel a fehér csokit, amiben ugye

van tejcukor, no de ilyenkor be kell venni a gyógyszert (lactase) és

hamm....

Hozzávalók 4 főre: ·200 g fehér csokoladé, ·25 g vaj, ·150 + 50 g darált mandula, ·75 ml tojáslikõr

1.A csokoládét a vajjal lassú tûzön felolvasztjuk.
2.A tojaslikõrt és 150 g mandulát hozzaadjuk a csokoládéhoz és jól összekeverjük.
Egy ejszákára a hûtõbe tesszük.
3.A masszábol kis gombócokat formázunk, és darált mandulába hempergetjük.

répa.PNG10 perces sali, de vigyázz a reszelővel...

Hozzávalók 2 fõre
·2 tojás
·2-3 közepes sárgarépa
·1 fej vöröshagyma
·1 csokor petrezselyem
·125 g tejföl
·2-3 ek majonéz
·1 ek mustár
·só
·csipet szerecsendió

1.A tojásokat keményre fõzzük és vékony félkörökre szeleteljük.
2.A sárgarépát megpucoljuk és nagy lyukú reszelõn lereszeljük.
3.A vöröshagymát és a petrezselymet apróra vágjuk.
4.Egy tálban összekeverjük a hozzávalókat.
5.A tejfölbõl, mustárból és majonézbõl készült, sóval és szerecsendióval ízesített, öntetet
hozzáadjuk és legalább 2-3 órát hûtõben tároljuk, míg az ízek összeérnek.

Jazzar 2013.03.21. 15:44

Szalagos zellersaláta

zeller.PNGhozzávalók 4 fõre
·1 db zellergumó (kb. 250 grammos)
·85 g tejföl
·2 ek majonéz
·1 ek mustár
·1 kk dijoni mustár
·5 apróra vágott szardellafilé
(ne ez legyen a domináns íz!)
·2 ek kapribogyó (összeaprítva)
·1 db csemegeuborka (apróra vágva)
·fél csokor petrezselyem
·2 ek olívaolaj
·1 ek balzsamecet
·só, bors

1.A zellergumót meghámozzuk, majd a hámozó segítségével hosszabb-rövidebb (ahogy éppen sikerül)
szalagokat szeletelünk. (Mivel íztelen, a gumó szivacsos belsejét ne használjuk fel.)
2.A zellerszalagokat egy nagyobb tálban a hozzávalókkal alaposan összekeverjük,
a tálat lefedjük és mehet is a hûtõbe.

Jazzar 2013.03.21. 15:39

Főtt sonka

sonka.PNGNem kell más hozzá, csak cirka 1,2 kg kötözött sonka és türelem....

1.A sonkát a főzés előtt fél napra hideg vízbe áztatjuk (hogy ne legyen annyira sós).
2.Az áztató vizet leöntjük, a sonkát egy fazékba tesszük és annyi hideg vizet engedünk rá, hogy ellepje.
3.Lassú tűzön kb. három és fél óra alatt puhára főzzük.
4.A sonkát a főzőlében hagyjuk kihűlni. A főzőlé tetején megdermedt zsiradékot kanállal leszedjük, s csak
aztán vesszük ki a sonkát a főzőléből. Hűtőbe tesszük tálalásig (a hálót akkor fejtjük le a sonkáról,
miután kifagyott).
5.A sonka főzőlevében elkészített főtt tojást kínálunk mellé.

Jazzar 2013.03.19. 16:04

Póréhagyma krémleves

hagyma.PNG

Annyira egyszerű, hogy nem kell mellé semmi szöveg.

HÚSVÉTRA ajánlom!!!

1.A póréhagyma fehér részét karikákra vágjuk, a mogyoróhagymát és a fokhagymát felaprítjuk.
Egy lábasban összeolvasztjuk a vajat az olívaolajjal, beletesszük a hagymákat és fedő
alatt, lassú tűzön 10-15 percig pároljuk.
2.Ezután hozzáöntjük a zöldség alaplevet, beletesszük a megpucolt és kisebb darabokra
vágott burgonyát, felforraljuk, majd mérsékelt tűzön addig főzzük, míg a burgonya megpuhul.
Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük a levest. Végül hozzákeverjük a tejszínt, sóval
és fehérborssal (nem feketét használtam a leves világos színe miatt!) ízesítjük, újra forraljuk.
A metélõhagymát apróra vágjuk, a tányérra kiszedett levesre szórjuk.

Jazzar 2013.03.08. 12:06

Sajtos vagy Szezám rúd

szezám roló.jpgSósat mindig mindenki szereti, sör, bor korcsolyának bármikor megfelel. Van egy recept, amivel gyakorlatilag csak 1 tésztát kell csinálni, mégis több féle ropogtatni valót készíthetünk.Kell bele: 60 dkg liszt, 1 élesztő, 1 kis doboz joghurt,2 tojás, 30 dkg margarin, só.

Sajtos tekercs: A tésztát vékonyra kinyújtjuk és megszórjuk sajttal, ketté hajtjuk, ismét kicsit átmegyünk a tésztán (itt már csak könnyedén, hogy csak összeragadjon) a nyújtó fával, derelye szaggatóval széles csíkokra vágjuk, és miközben a tepsire tesszük, menet közben tekerünk rajta egyet.

tökmagos sós.jpg

Tökmagos rúd:

Ugyan ez a tészta, itt már vastagabbra nyújtod az alaptésztát,mehet rá tojás és a tökmag, kész is. lehet sütni.

Alaptészta: A hozzávalókat összekevered úgy, hogy az élesztőt kevés langyos vízzel felolvasztod, így adod a liszthez és az egyik tojásnak a fehérjéjét pedig félre teszed. Hogy ne kelljen mosogatni, én a joghurtos poharat szoktam erre felhasználni. Nem kell félni tőle, először ragad, de szép folyamatos dagasztás közben, ha pici-pici lisztet adunk hozzá, akkor ruganyos szép tésztát kapunk. Ha már nem ragad a kezünkhöz, akkor tökéletes. Duplájára kell keleszteni, ami normál tálban, meleg helyen cirka 40-45 perc, kelesztő tálban 15-20 perc.

Tessék alkotni!  Szabad a vásár!minden sajtos.jpg

Jazzar 2013.03.07. 15:32

Csak úgy...

csoki doboz.jpg

spaghetti-twist.jpgAzt hiszem a tészta az, amihez a legvégső esetben nyúlhat az ember. Legyen otthon bármilyen típusú tészta, 10 perc alatt megfő, addig összedobunk egy mártást, összekeverjük az egészet és kész is. Arányokat nem írok, mert ebben az esetben csak az ízlés számít. Sűrűbben szereted? Ne tégy bele több folyékony anyagot. Lágyabban szereted? Akkor krémesítsd. Pár "krém" típust leírok, hátha segít esténként...

Sajt mártás: Margarint felolvasztok egy edénybe, sózom, borsozom és mehet bele a reszelt sajt. Ha esetleg van több féle sajtod, ne sajnáld, tedd bele, ártani nem fog.Ha tejcukor érzékeny embernek főzöl, akkor natúr joghurttal vagy kókusztejjel öntsd fel, ha nem, akkor mehet bele a tej vagy tejszín. Persze szép fokozatosan hígítsd, hogy pont olyan legyen, amilyet Te szeretnél. Én szeretem benne az őrölt szerecsendiót.

Medvehagyma peszto: Egy kevés apróra vágott szalonnát (ami kéznél van, de a húsosabbal finomabb) kevés vajon és olajon pörcösre pirítasz. Külön, mondjuk 2 db tojást joghurttal vagy kókusztejjel (vagy tejszínnel) összekeversz, sózod borsozod, és belekeversz annyi medvehagymát, amennyitől szép zöld lesz. Vigyázni kell vele, mert nagyon markáns íze van, itt jó, ha betartjuk a kevesebb néha több elvet. A végén mehet minden egybe, és nagy lángon a tésztára sütjük, mint a tojásos tésztánál.

Borsós mártás: Kevés oliva olajon megpárolod a zöldborsót, amit sózol, borsozol, mehet bele fokhagyma ha szereted. Ha kész, pici olajjal, reszelt sajttal pürésíted botmixerrel (vagy ha nincs alaposan összenyomod egy villával) és mehet a tésztára. Itt érdemes "aránylag" sok olajat használni, hogy ne legyen száraz, ezért jobb az oliva mint a napraforgó olaj.

Jazzar 2012.12.05. 11:06

Mákos guba másképp

mák.jpgValami sütit akartam készíteni, de valahogy megint figyelmetlen voltam (no meg kissé szétesett) így a vásárlás elmaradt. Találtam egy tojást, némi tejet és .... semmit... No de eszembe jutott, hogy a megmaradt kenyérből nem zsemlemorzsát, hanem "leveskockát" szoktam szárítani. Kiskockára vágva megpirítom a sütőben és elteszem egy nagy üveg edényben, így ha leves van otthon, nem kell mindig tésztát kifőzni, elég ezt beleszórni. Szóval jött az isteni szikra, hogy legyen belőle mákos guba. Igaz kicsit kissebb, nem kifli, no de a mienk! A véremmel azonban megint nem bírtam, jött az alkotás. Olyan hihetetlen finom, krémes süti lett, hogy sose csinálom másképp. Méghogy nincs új a nap alatt...

Hozzávalók: cirka 20 dkg kenyérkocka, cikra 1/2 liter tej, cukor, 1 tojás, rum és vanilia aroma, mák, ha van kis méz akkor az is jöhet.

Elkészítés: A tejbe beleöntök keveset a két féle aromából, pici cukrot és a tojás sárgáját, alaposan kikeverem. A tojás fehérjét keményre verem habverővel. A kenyérkockákat belemártogatom a tejes tojásba, egy tepsibe beleszórom, megöntözöm kevés mézzel és rásimítom a tojás fehérjét és mehet a sütőben teljes lángra. Ha esetleg marad egy kis tejes keverék, nyugodtan rá lehet önteni.

Mivel a fehérjéből nagyon kevés lesz, el is fog tűnni, de a sárgája és fehérje miatt összerántja a tejet és egy nagyon krémes bevonatot fog alkotni a "gubán". 10-15 perc alatt megsül, jöhet rá kevés tejszínhab (ha van otthon) vagy lekvár és adjunk a fogyókúrának!!!!