Jazzar 2016.09.13. 12:11

Tudatos hóbortság

cosmo.PNG

Vannak ételek, italok, amik meghatározóak egy-egy társadalmi eseményen. Azonban vannak olyanok is, amit bármikor bárhol meg lehet kapni elérhető áron, mégis jellemző, hogy melyik ember típus szokta fogyasztani. Vegyük például a Cosmopolitan koktélt. Nem túl bonyolult, nem túl különleges, de a többség nem ezt rendeli első körben a bárban. Vajon melyik kasztba tartozó nő szokott ilyet kérni? Merthogy ez egy elég csajos ital. Egyáltalában hogy sorolnak (soroljuk mi magunkat) minket kasztokba? Vagy mi saját magunkat szuszakoljuk be egy csoportba annak alapján, hogy a komfort zónánk meddig ér? Egyáltalában mi az a kaszt?

Kasztrendszer: a hinduizmus társadalmi rendje. – A brahmanizmus hozta létre az uralkodó brahmanok kaszttá alakulásakor.

Az 1. kaszt tagjává nem megbízatás, hanem a születés útján válik az ember.

A 2. a harcosok (ksatriják) kasztja, rájuk bízták a királyi kötelességek teljesítését.

A 3. kaszt, a vaisják a gazdasággal van összekötve, ide tartoznak a már nagyon tagolt társad-ban a földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozó, s ezáltal a nép táplálásának fő terhét viselő parasztokon kívül a kereskedők, kézművesek és a munkások is.

A 4. kaszthoz tartoznak a szudrák, a szert-okból kizártak. A 4 csoport szociálisan teljesen elkülönül egymástól; nincs lehetőség az egyik kasztból a másikba lépni v. a kaszt határait átugrani (pl. házassággal).

A kaszt szó végső soron a ’nem, nemzetség; faj, fajta’ jelentésű portugál casta szóból vált nemzetközi kifejezéssé, s így került be a magyar nyelvbe is. A világ sok táján, kultúrájában jelennek meg kasztok, alakulnak ki kasztrendszerek

Cosmopolitan recept:

Első lépésként előhűtünk egy koktélos/Martinis/Y poharat (a koktél elkészítésének idejére jeget teszünk a pohárba)

2 rész (4 cl) Citromos vodka

¾ rész (1,5 cl) Triple Sec vagy Cointreau (narancs likőr)

¾ rész (1,5 cl) friss lime lé

1½ rész (3 cl) áfonyalé

A shakerbe először hozzáadjuk az összetevőket, utána a jeget, majd összerázzuk. Az italt jég nélkül szervírozzuk. A már előhűtött pohárba duplán szűrve (spirál és finomszűrő együttesen alkalmazva) kitöltjük, tálaljuk. Díszítése sokszor egy lime- vagy citromkarika, de gyakori dekoráció az úgynevezett peel (héj) is citromból, vagy narancsból, szépen megvágva a pohár szélére, vagy csupán megcsavarva és beledobva azt az italba, így kapva egy plusz frissességet. A "peel-ekkel"/héjakkal való dekoráció egyébiránt sokkal elegánsabb külsőt kölcsönöz az italoknak.

 Vagy csak tudatosan kérünk egyet a pultostól :-)

 

Jazzar 2016.09.12. 14:04

Viktoriánus puncs

victorian_tea_strainer.jpg

Elgondolkodtam, hogy vajon miért veszett ki napjainkban a minőségre való igény! Hogy lehet az, hogy míg pár száz évvel ezelőtt, ha egy teadélutánra voltunk hivatalosak, akkor a vendég szépen felöltözött, nem a kényelmes ruháját, hanem az elegáns, irigylésre méltó kiskosztümöt, vagy a finom anyagból szőtt, térdig érő koktél ruháját viselte. A vendéglátó különös figyelmet fordított arra, hogy a gondosan elkészített teát porcelánban szervírozza, aminek természetesen egytől egyig hiánytalanul kellett a kis asztalra kerülnie. Nem lehetett két külön készlet keveredése, de még csak színben sem térhettek el. Egy kis keksz, háttérben kellemes muzsika és természetesen a társalgás. Mindennek meg volt a szabálya, így az ilyen alkalmakkor elővehető téma (mint például az időjárás, vagy az aktuális trend) sem volt szabadon választott. Persze, ha közelebbi barátokról volt szó, és a karót nyelt gardedám kiment a szobából, akkor jöhettek a „véres” pletykák. Nos, ez adta meg igazán a hangulatát a délutánnak.

Most pedig filterből isszuk a teát, egy bögrébe egy filter és kész. Van, aki benne is hagyja a forró vízben és nem törődik vele, hogy az milyen módon teszi tönkre a tea ízét, illatát. A zamatáról már ne is beszéljünk. Forró víz+filter és futás.

Tényleg nincs arra lehetőség, hogy hetente, kéthetente egyszer összeüljünk, és egymásra figyelve élvezzük az életet? Természetesen nincs mindenkinek lehetősége Zsolnay porcelánra, és az is lehet, hogy StarShinerS modellből sem tudja megvenni a legújabb darabot, de….. Az a fránya DE! Én hiszem, hogy minden agyban dől el és csak egy kis kreativitás kell.

No és ha kerül abba a teába egy löttyintésnyi alkohol….  mindjárt nem lesz olyan fontos a kiskosztüm :-) 

Eredeti angol puncs:

Hozzávalók: 0,5 liter édes vörösbor, 0,5 liter édes fehérbor, 3 dl rum, 1 kg kristálycukor, 4 citrom, 4 narancs.

Elkészítés: Hámozzuk le a gyümölcsök sárga héját. A héjakat 1 l vízzel felforralom, majd ezt követően hozzáöntöm az alkoholt. Adjuk hozzá a cukrot, és forráspontig hevítsük. Csavarjuk bele a gyümölcsök levét, és jól keverjük össze. Azonnal tálaljuk.

Jazzar 2016.08.12. 10:58

A hát (gerinc) részei

               

Bélszín, avagy vesepecsenye: a marha legértékesebb része, gerincen belül futó izomköteg. Finoman márványozott, sovány, puha hús. Készíthetünk belőle steaket, carpaccio-t vagy tatárbeefsteak-et.
Chateaubriand : a bélszín középső részéből vágott 35-40 dkg-os szelet. A királykategória.
Bélszín érme, fillet mignon: a bélszín középső vagy vékonyabb végéből vágott 180-220 gramm közti szelet, érme. A kisebb darabokat, 170-180 grammosakat lady steak-nek is nevezik.

Hátszín: a háti részről, a bélszín közeléből vágják. Az oldalán található egy zsírréteg
rostélyos: A gerinc nyakhoz közeli része. Szép márványozott, középső része tartalmaz egy zsírszemet, ami tiszta faggyú (rib-eye). Csont nélkül és csonttal is kapható (csontosan Cote de beauf-nek nevezik).
T-bone steak: 400 gramm vagy még nagyobb (Olaszországban 1kg-os Fiorentina az átlagos). Hátszínből (nagyobb) és bélszín (kisebb) részből áll, a kettőt egy T alakú csont választja el egymástól, innen a neve, „T-csont”.
Porterhouse : egy igen népszerű steak az USA-ban, tulajdonképpen egy T-bone csak nagyobb bélszín résszel.

marha.jpg

Jazzar 2016.08.12. 10:54

A marha hátulja

marha.jpg

Comb: részei a felsál, dió, fartő, fehérpecsenye és a feketepecsenye. Népszerű pörkölteknek, sovány, hosszú főzési időt igényel.
Lábszár : a mi gulyáslevesünk a legtöbb helyen ebből készül, ez is hosszabb elkészítési időt igényel.
Fartő: Nagyon puha hús. Akár carpaccio-nak is felhasználható. Érlelt marhánál steak is készíthető belőle (spitz fartő / picanha).
Gömbölyű felsál, más néven dió: a comb felső részéből vágják, a combcsont közelében helyezkedik el. Nagyon kedvelt, sovány és viszonylag puha.
Farok: ez elég egyértelmű a csigolyáknál szokás feldarabolni, például az ököruszály leves alapanyaga és nagyon finom.

Jazzar 2016.08.12. 10:46

A marha eleje

Szegy: a mellkas legomlósabb része
Nyak: a legjobb hamburgerhús alapanyag
Lapocka: a comb és a lábszár mellett ezt esszük hazánkban a legtöbbet levesnek, pörköltnek, esetleg egyben sült húsnak.
Oldalas: kevésbé népszerű alapanyag, erőteljes ízvilágú, csontos hús.

marha.jpg

Jazzar 2016.06.30. 13:36

Túrós lasagne

turos_lasagne.PNGNéha, megéri a próbálkozni. Készítettem magamnak egy kis túróval töltött gombát (semmi extra, csak fűszeres túrót töltöttem gomba fejekbe, egy pici kolbász és grill sajt) de megmaradt a túró fele. No de mit csináljak vele? Így jött az ötlet, hogy köretnek nem lehet rossz.

 

Szerencsére igazam lett :-)

 

 

 A túró semleges íze miatt, bátran fűszerezhetjük.  

 

 

Hozzávalók: 

25 dkg sovány túró, 1 kis doboz tejföl (vagy natúr joghurt), 1 tojás, 6 lasagne lap, pár kanál ajvár, só, bors, majoránna

Elkészítés:

 A túrót, tejfölt, tojást fűszereket összekeverem egy tálba. Egy löttyintésnyi vízzel higítom, hisz a tésztának majd meg kell puhulnia. Egy pici tepsit picit beolajozok, és rétegezem a túrót, tésztát, túrót, tésztát, túrót és a tetejére kenem az ajvárt. Mehet rá a reszelt sajt és 180 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütöm. 

Kész is!!

Jazzar 2016.02.25. 11:28

Keksz (szerű)

 

sajt.gif        

Annyi recept kering már a neten, hogy képtelen voltam megtalálni az eredetét ennek a receptnek. Nem én találtam ki, no de sebaj.... 

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, cirka 2 dl langyos víz, csipet só és cukor, 1/4 zacskó sütőpor, 10 dkg sajt.

Elkészítés: Az egészből készítünk egy könnyű tésztát de a langyos vizet csak lassan adagoljuk, hogy biztos a kellő mennyiség jusson bele. Érdemes betenni a hűtőbe cikra 1/2 órára, hogy könnyen lehessen formázni. Nem tesz jót a tésztának, ha nagyon lisztezzük. Csak nyújtani (jó vékonyra) és formázni kell (én derelyevágóval vágtam nagyobb keksz alakúra) és mehet is a sütőpapíros tepsibe. Bár tegnap készítettem először, így nem próbálkoztam változatokkal, de szerintem elbírna a teteje kömény magot, sajtot vagy esetleg fokhagymás olajos keveréket....

                                

Jazzar 2016.02.25. 11:10

Papa sajtos

papa_sajtos.jpgMár nem lehet tudni Papa honnan szerezte ezt a receptet, de valahogy nagyon bejön! Szívesen elkészítem, csak egy baj van vele! Ez egy kis adag....

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 25 dkg vaj/margarin, 4 dkg élesztő (én egész kockát beleteszem), pár kanál langyos tej az élesztő futtatásához, 1 tojás sárgája, 2 kanál tejföl, 5 dkg reszelt sajt, só ízlés szerint.

 

Elkészítés: Gyakorlatilag csak össze kell keverni a hozzávalókat, jól átgyúrni és keleszteni. Úgy a duplájára. Majd kinyújtani és formára vágni és tojás fehérjével megkenni. Mehet a sütőbe egy kis reszelt sajttal a tetején és kész is. 

Nem tudom miért (hisz nem vagyok kémikus), de más az állaga és az íze mint a többi hasonló receptnek!

Jó étvágyat!!

Jazzar 2015.10.26. 13:43

Szilvás kosárka

kaja.JPGAz egyik kedvencem a leveles vajas tészta. A mirelitet szoktam használni több okból (bár kell pár óra, míg szobahőn kiolvad).

Olcsó, gyors és mivel margarinnal készítik, így tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják. Gyakorlatilag bármivel lehet tölteni, csokival, krémekkel, de akár spenóttal vagy szalonnával is.

Ez a "recept" (azért ezt durva receptnek hívni) szilvalekvárral és dióval készült. Tojásra allergiások (vagy ha épp elfogyott) olvasztott vajat is használhatnak.

Hozzávalók: Mirelit leveles tészta, tojás, őrölt dió, fahéj, sűrű szilva lekvár

Elkészítés: Olyan vékonyra kell nyújtani a tésztát, amennyire csak lehet. Derelye vágóval nagyobb négyzetekre vágjuk. Vékonyan kell megkenni felvert tojással, majd mehet rá a darált dió, kevés fahéj és középre a szilva lekvár. Próbáltam különböző formákra hajtogatni, de a legszebb és legpraktikusabb ha a négy sarkot összenyomom. Sütőpapírra érdemes tenni, hogy ne ragadjon a tepsire. A tetejére is kell egy pici felvert tojás és a sütőben teljes gázon 10-15 perc alatt pirosra is sül. 

Csak győzd kivárni, míg ehetőre hül :-)

Jazzar 2015.09.07. 15:36

Krémtúró

turo.jpg Nem túl jó a kép (mert ugye profi fotós vagyok...), de az íze mennyei! Ráadásul nincs nagy kalória tartalma, így este is lehet fogyasztani :-)

A mértékegység nem fontos, mert teljesen egyéni, ki mennyire szereti sűrűn vagy hígan.

Hozzávalók: sovány túró, mirelit gyümölcs, natúr joghurt.

Elkészítés:  Én a gyümölcsöt mixeltem össze a joghurttal és utána összekevertem a túróval.

Lehet beletenni cukrot, édesítőszert, de az áfonya, amit én tettem bele, annyira édes, hogy nem volt rá szükség.

Ha rosszalkodni akarunk, mehet rá egy kis tejszínhab meg mindenféle díszítés is és már vendégeknek is felszolgálható!

Jazzar 2015.06.11. 12:51

Hal pác

hal_pac.jpg

 

Egyre ügyesebben készítem a halat és minél tovább próbálkozom, annál jobban tudom, hogy az egyszerű a nagyszerű!

 

 

 

Pác: Oliva olaj, fokhagyma, só, bors, bazsalikom, hagyma, erős paprika és a legfontosabb a kapribogyó

Gyakorlatilag bármibe bepácolhatunk halat, de nekem ez a kombó jött be a legjobban.

A hal sütés egyik legfontosabb szabálya, hogy ne fagyasztva süssük a halat és sütés előtt minimum 10 perccel hamarabb, kicsit sózzuk meg a húst. Ha így teszünk, akkor a hal rostjai biztos, hogy egyben maradnak és nem fognak szét esni sütés közben.

Ha összetesszük a halat, némi állás után (10 perctől 2 óráig bármennyi lehet) mehet a sütőbe és 200 fokon hirtelen megsütjük.

Nem kell se víz alá, lefedni sem szükséges.

Jó étvágyat!

 

 

 

Jazzar 2014.12.19. 11:02

Süti csere program

Nagy ünnepek előtt, mikor süti dömping van, érdemes kicsit előre gondolkodni. Ez abból áll, hogy mindenki süt egyfajta sütiből annyi adagot, ahány résztvevő van a játékban. Utána kicseréljük egymással az adagjainkat, így mindenkinek többféle sütije lesz, annak ellenére, hogy csak 1 félét sütött.

Tehát, ha 5 ember van benne, akkor mindenki süt 1-1 féle sütit, de a végén mindenkinek 5-5 féle sütije van!

Ilyen egyszerű! Próbáljátok ki bátran!

Jazzar 2014.12.19. 10:55

Zabpelyhes keksz

keksz.jpg

Romlandónak tűnik, de hetekig eláll, keménynek tűnik, de mégis puha! Kész főnyeremény! ♥

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg zabpehely, 30 dkg cukor (ha van barna, az a legjobb), 30 dkg teljes kiőrlésű liszt (a sima is megteszi), 1 tk szódabikarbóna, 2 dl tejföl vagy joghurt, étcsoki, ha szereted, akkor kandírozott vagy aszalt gyümölcs aprítva. Vanilliás cukor és fahéj elhagyható, de én szeretem benne!

Elkészítése: Vajat felolvasztom, belekeverem a zabpelyhet és picit pihentetem, amíg kihűl. Addig egy másik tálban összekeverem a száraz anyagokat (cukor+liszt+szódabikarbóna+van. cukor+fahéj) és belegyúrom a vajas morzsát és a tejfölt. A végén mehet bele az a gyümölcs, csoki, amit szeretsz. Kész is.

Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kis gombócokat teszek, amit lelapogatok és mehet is a sütőbe 200 fokon cirka 10 percre. Gyorsan sül, vigyázni kell vele. Én barna cukorral és teljes kiőrlésű lisztel csináltam, amitől olyan fekete lett, hogy azt hittem szén tabletta lesz ebéd után, de megkóstoltuk..... Hű!! Még apukám is szerette, aki a kemény ételeket kerüli (83 éves), de jóízűen falatozta! 1-2 hétig is eláll, hisz nincs benne tojás. Igaz nálunk semmi nem áll el addig.......

Jazzar 2014.11.28. 11:46

Halas Szendvics

szenya.jpg

Mindig is szerettem a szendvicseket, de most meg van az új

kedvencem! ♥

Figyelem! Itt nincs semmilyen szabály, csak iránymutatás! :-)

 

 

Hozzávalók:

  • Magos, korpás zsemle,
  • Panírozott, kisütött halacska (saját készítésű vagy előre gyártott is lehet, bármilyen halból)
  • Valamilyen saláta, paprika, paradicsom,
  • Olajbogyó,
  • Lila hagyma,
  • Uborka vagy bébi cukkini
  • Majonéz vagy valamilyen fűszerrel összekevert natúr joghurt
  • Sós keksz (akár korpovit is remek)

Elkészítés:

Gyakorlatilag csak össze kell rakni a hozzávalókat és kész is. A titok, a sós keksz! Ugyanis ez a zöldségek levét, a majonézt tökéletesen összefogja, nem fog ömleni össze-vissza a krém. Arról nem is beszélve, hogy a keksz friss, ropogós érzetet biztosít, akár 2 óra múlva is. Tehát remek tízórai bárkinek!

Vacsorára, ha nem akarok túl sok szénhidrátot enni, akkor az egészet tányérra halmozom és kész is :-)

hal.jpg

 

 

zabpelyhes muffin.jpg

Lemértem, 15 perc alatt kész volt + a sütés, ami még 14 perc...

Összekevered, töltöd, sütöd.

Kell ennél egyszerűbb??

 

 

Hozzávalók: 

4 tojás,

8 dkg barba cukor (másik fajta is jó igazából),

15 dkg margarin,

30 dkg zabpehely liszt (vagy darált zabpehely),

1 sütőpor,

10-15 dkg mirelit erdei gyümölcs

szükség esetén kevés joghurt, vagy tejföl, vagy egy pici tej.

Elkészítése: 

Először a vajat és cukrot kell habosra kavarni, majd mehet bele az egész tojás. Ilyenkor szoktam a legtovább keverni, mert minél habosabb, annál több levegő lesz benne, így lesz nagyon könnyű a tésztája. Utána mehet bele a többi hozzávaló. Akkor szoktam csak kicsit lazítani tejtermékkel, ha esetleg a "liszt" túl sok folyadékot vesz fel és kemény lesz a tészta. Akkor jó, ha a kanálról a saját súlya miatt leesik a tészta, de még nem folyós.

Ha kész, mehet muffin formába és a sütőbe! Mivel nagyon kevés cukor van a tésztában, így napközben büntetlenül majszolhatjuk, de aki édesebben szereti, tegyen a tetejére egy kis citromos mázat. A citromlevet össze kell keverni porcukorral olyan adagban, hogy kenhető legyen.

 

Jazzar 2014.09.04. 13:30

Ecetek

Ecetek 2.jpgA napokban a családom meglepett egy kis ajándékkal. 9 féle ecet volt egy csomagban és mind-mind különböző ízű! Számomra nagy meglepetés volt, gazi kuriózum! És az ízek??? Valami isteni volt!! Mindenkinek csak ajánlani tudom. Hogy hol lehet szerezni? Nos csak annyit mondhatok, hogy L-betűvel kezdődik és idl-vel végződik :-)

Jazzar 2014.09.02. 15:54

Rikotta - Sajt

rikotta.jpg

A sajt savanyított vagy felfőzött tejből, préseléssel, vagy anélkül készülő étel. Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik. Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. A világon több százféle sajtot gyártanak. A fajták elkülöníthetők a tej eredetétől, a vaj zsírtartalomtól, a feldolgozás és az érlelés hosszától stb. függően.

Igazából olyan mint a túró, de sokkal lágyabb és finomabb!

Története: Egy legenda szerint a sajtot egy arab nomád fedezte fel. A legenda úgy szól, hogy tejjel töltött meg egy nyeregtáskát, hogy azt fogyassza az úton, ameddig keresztüllovagol a sivatagon. Több óra után lovaglás után megállt, hogy szomját oltsa, s látta, hogy a tej sápadt vizes folyadékká vált, melyben szilárd fehér darabokban vált ki a sajt. A nyeregtáska egy fiatal állat gyomrából készült, ez egy megalvasztó enzimet tartalmazott, amit renninként (alvasztóenzim) ismerünk. A tejet valójában a rennin, a forró nap és a ló vágtató mozgásának keveréke aludttejjé és savóvá választotta el.

Jazzar 2014.09.02. 15:41

Rikottás epres süti

Rikotta.jpgImádok próbálkozni. Persze csak akkor tölt el megelégedéssel, ha finom is lesz, de az elrontott "jelenetekben" is vannak pillanatok, amikre jó visszaemlékezni... Szerencsére ez a süti elsőre nagyon finom lett, utána már csak a különböző módozatokat/formákat (muffin formában, tepsiben... ) próbálgattam és ez a verzió nyerte el a legjobban a tetszésemet. Hihetetlen egyszerű és olyan, mintha hatalmas erőfeszítés lett volna a desszert, pedig csak 8 perc, mire elkészül :-) Igaz, a mirelit tésztára előre kell gondolni, de ha reggel ébredésnél kitesszük az asztalra, dél körül tökéletesen felhasználhatóvá puhul.

 

Hozzávalók: Egy doboz rikotta, 3 evőkanál cukor, 1 tojás fehérje felverve, 1 tasak vaníliás cukor, és 3 marék eper, 1 mirelit leveles vajas tészta.

Elkészítés: A tésztát kb 1 cm vastagra nyújtjuk és egy gyümölcs torta forma aljára fektetjük úgy, hogy perem legyen az oldalán. Egy pici tésztát hagyjunk meg, hogy rácsot készíthessünk a végén. Nem kell kikenni vajjal a formát, mert a tészta is nagyon vajas. Betesszük a forró sütőbe, kicsit elősütjük. Érdemes ilyenkor picit megszurkálni a tészta alját, nehogy felpúposodjon. Én szoktam babot szórni a tészta tetejére, hogy sütés közben még inkább lent tartsa a sütit. Mondjuk a bab megy a kukába, ha nem az erre a kitalált babot vásárolom....

Tehát amíg a tészta sül, gyorsan összekeverjük a krém hozzávalóit egy villával és az apróra vágott epret. Ha megtöltöttük a formát a krémmel, csináljunk rácsot a krém tetejére. A megmaradt tojás sárgájával meg kenjük a tészta tetejét és teljes gázon készre sütjük. Tűpróbáig.

 

tojás.jpg

Mostanában ez a kedvencem! Igaz, semmi egészséges és fogyókúrás nincs benne, de egyszerűen isteni!!

 

Hozzávalók: 1 szelet szeletelt kenyér, 1 tojás, darabka vaj

 

Elkészítés: Egy szeletelt kenyeret középen nagy pogácsa szaggatóval (vagy üveg pohárral) kilukasztok. Egy serpenyőben felolvasztott forró olvadt vajba beleteszem, picit megpirítom (1/2 perc) és beleütöm a tojást. 1 perc után lapáttal megfordítom és újabb 1/2 percig sütöm. Kész is.

 

Természetesen nem minden reggel eszünk ilyet, de egy lazább szombat reggel nagyon fel tudja dobni a hangulatot.

 

Jazzar 2014.07.24. 14:20

Citrom

citrom.jpg

A Földközi-tenger térségében és Amerikában termesztett citromfa eredetileg Ázsiából származik. Állítólag Nagy Sándor hozta magával, miután a citromot hadjáratai során megismerte.
 
A citrom illóolaját hidegen préselt gyümölcshéjból nyerik. 1 kg esszencia elkészítéséhez mintegy 3000 citrom szükséges. A virágból előállított kivonatokhoz képest ez elég kevés. 

Az igazi citromillóolaj fény- és hőérzékeny, ezért hűtőszekrényben kell tárolni. Vékonyan folyó, világos árnyalatú, sárgászöld színű. Jellegzetes gyümölcsös, friss illata a lakásban a tisztaság hangulatát kelti, ezért nem csoda, hogy tisztítószereket illatosítanak vele. 

Ezenkívül:

  • gyulladáscsökkentő
  • lázcsillapító
  • baktérium- és vírusölő hatású
  • javítja a szervezet védekezőképességét citrom 2.jpg

     

    Izomlázat is elűzi

    A citromolaj nyugtat és oldja a görcsöket, tompítja az ekcémával és a bőrkiütésekkel járó viszketést gyermekbetegségeknél is. A citromalapú masszázsolaj serkenti a nyirokfolyadék áramlását, erősíti és felfrissíti a vénákat, ezért különösen sportolóknak ajánlják. Segítségéve megelőzhető az izomláz. A citromos fürdő - 3 cseppnél többet ne tegyél a fürdővízbe! - élénkít és salaktalanít.

Forrás: www.femina.hu

 

 

Jazzar 2014.05.26. 18:47

Hibát hibára 4

Ez remek... Gondoltam a takarítás és esti program után iszom egy gyümi turmixot tv nézés közben. Sajna nem vettem észre, hogy a fagyasztott sárga barack közé egy icipici csili keveredett... Azt hiszem bátran állítom, hogy ezt nem kell utánozni.... De mivel semmit nem dobunk ki, ÉG A SZÁM.....

kenyér.jpg

Nem vagyok nagy kenyérsütős, de ez a recept nagyon betalált. Egyszerű, izgalmas, nem kell hozzá forma és normál sütőben is elkészíthető. Én 4 kenyeret készítettem belőlük és 3 nappal később is fincsi volt!

 

Hozzávalók:1 kg liszt, ½ liter langyos víz, 10 dkg élesztő (1 zacskó porélesztő), 1,5 dl langyos tej, só, 12 dkg főtt krumpli, 25 dkg darált dió.

Elkészítés: Az élesztőt feloldjuk a langyos tej és víz elegyében és gyakorlatilag az összes többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Anyukám régen azt mondta, addig kell dagasztani, amíg a gerendáról nem folyik a víz… Eltartott egy darabig, amíg gyerekkoromban rájöttem, hogy ez azt jelenti, hogy izzad a homlokom …

Ha kész, négyfelé vágom, kenyérformákra alakítom, a tetejüket kés hegyével kicsit bevagdosom, majd egy órát pihentetem. Sütő lemezen sütő papíron 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütöm. Egy pici vízzel megkenegetem a tetejüket....

Érdemes kipróbálni…

Jazzar 2013.12.28. 19:03

Istenkirály lángos

IMG_20131228_184841.JPGNagyon sok kefíres lángost ismerek, de ez ver mindent. Sok lesz belőle, de egy hétig jó a hűtőben így bármikor elő vehető... Annyira egyszerű, hogy nem is cifrázom túl.... Egy kocka élesztőt 2 deci langyos tejben, amiben egy kanál cukrot elkeverek, felolvasztom és pihentetem cirka 10-15 percre.  Ha kész, összekeverem 1 kiló liszttel, 2 tojással, 6 dl kefirrel es egy kanál sóval. Várni kell egy estét, de higyje el mindenki!! Bőven megéri:-)  

Persze, ahogy a lángost szokás, olajos kézzel kis darabkákból készült " lepénykéket" sütünk nagyon forró olajban....

Jazzar 2013.09.29. 08:11

Almás pite muffin

sütike.jpg

Az almás pite sütésénél néha hajlamos vagyok elvéteni az alma mennyiségét, így előfordul, hogy több reszelt alma van, mint kellene. No, ilyenkor jön a gyors segély, persze csak akkor, ha van otthon leveles tészta. Lehet mirelit is, de jó a friss leveles tészta is.

Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, lekvár, pár kanál darált dió, a maradék reszelt, cukrozott alma.

Elkészítése:  A muffin sütő mélyedéseit kibélelem tésztával, megy bele némi lekvár, kevés dió és az alma, A tetejüket befedem egy darabka tésztával és kész. Mivel a rendes almás pite előtte készült, volt még kevés tojás fehérje, azzal megkentem a tetejét és mehet a forró sütőbe.

Egy dolog van, amire figyelni kell, az a tészta vágása, porciózása. Még a fém sütő formát sem kell kivajazni. Szerintem 10 perc alatt kész volt (bár nem mértem az időt), érdemes kipróbálni. Talán lehetett volna a tetejére kis virágokat, rombuszokat vágni a tésztából, de majd legközelebb :-)