Jazzar 2013.09.29. 08:01

Almás Pite

sütike3.jpg 

Az almás pite az a süti, amit mindenki szeret. Én még sosem találkoztam olyan emberrel, aki nem szerette volna. Nagyon egyszerű elkészíteni, ráadásul most van alma szezon, olcsón hozzá lehet jutni az alapanyaghoz. Sajnos nem vettem lisztet hazafelé, így nem sima, hanem réteslisztből készült el ez a süti, és bátran tudom ajánlani, így is tökéletes volt!

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 sütőpor, 1 van. cukor, 1 egész tojás és 1 tojás sárgája, 2-3 ek joghurt. A töltelékhez: cirka 1, vagy másfél kiló alma, kevés cukor és fahéj. Plusz még darált dió, mandula, zsemlemorzsa, ami van otthon.

Elkészítés: Először az almával kell kezdeni. Az almát meghámozod, lereszeled és kevés cukorral, fahéjjal összekevered és állni hagyod minimum 1/2 órára. Lehetne ezt az almát egy lábasban szépen elfőni, hisz rengeteg levet fog ereszteni, de én itt nem bajlódok ezzel, csak hagyom állni és kész. Majd a tészta hozzávalóit összegyúrod, kettéveszed, egy gáz tepsit kivajazol, ráteríted a kinyújtott tészta első felét. Ilyenkor érdemes megszórni valamivel, ami felszívja majd az alma levét, nehogy eláztassa a tésztát. A legjobb a darált dió, de gyakorlatilag a zsemlemorzsa is megfelel. Csak egy kis vékony réteget kell szórni. Arra jöhet az alma, amit alaposan kinyomkodunk. Szép egyenletesen elterítjük, a tésztán, majd a maradék kinyújtott tésztával befedjük. Ilyenkor érdemes néhol meg-meg szúrni a tésztát, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben, nehogy szét tépje a süti tetejét. A maradék tojás sárgájával meg kenjük és mehet is a sütőbe. Nem szoktam különösebben vigyázni itt a sütéssel, hanem teljes lángon, kb 15-20 perc alatt kész is. Csak győzd kivárni, hogy kihűljön...

A bejegyzés trackback címe:

https://mitfozzekholnap.blog.hu/api/trackback/id/tr175538885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása