2012.12.05. 11:06
Mákos guba másképp
Valami sütit akartam készíteni, de valahogy megint figyelmetlen voltam (no meg kissé szétesett) így a vásárlás elmaradt. Találtam egy tojást, némi tejet és .... semmit... No de eszembe jutott, hogy a megmaradt kenyérből nem zsemlemorzsát, hanem "leveskockát" szoktam szárítani. Kiskockára vágva megpirítom a sütőben és elteszem egy nagy üveg edényben, így ha leves van otthon, nem kell mindig tésztát kifőzni, elég ezt beleszórni. Szóval jött az isteni szikra, hogy legyen belőle mákos guba. Igaz kicsit kissebb, nem kifli, no de a mienk! A véremmel azonban megint nem bírtam, jött az alkotás. Olyan hihetetlen finom, krémes süti lett, hogy sose csinálom másképp. Méghogy nincs új a nap alatt...
Hozzávalók: cirka 20 dkg kenyérkocka, cikra 1/2 liter tej, cukor, 1 tojás, rum és vanilia aroma, mák, ha van kis méz akkor az is jöhet.
Elkészítés: A tejbe beleöntök keveset a két féle aromából, pici cukrot és a tojás sárgáját, alaposan kikeverem. A tojás fehérjét keményre verem habverővel. A kenyérkockákat belemártogatom a tejes tojásba, egy tepsibe beleszórom, megöntözöm kevés mézzel és rásimítom a tojás fehérjét és mehet a sütőben teljes lángra. Ha esetleg marad egy kis tejes keverék, nyugodtan rá lehet önteni.
Mivel a fehérjéből nagyon kevés lesz, el is fog tűnni, de a sárgája és fehérje miatt összerántja a tejet és egy nagyon krémes bevonatot fog alkotni a "gubán". 10-15 perc alatt megsül, jöhet rá kevés tejszínhab (ha van otthon) vagy lekvár és adjunk a fogyókúrának!!!!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentek